Ciągi
ABC: Ciąg an = 10n−n2 dla n Większych bądź równych 1 posiada wyrazy które są kwadratami liczb
naturalnych dodatnich Ile ich jest
8 sty 23:36
Blee:
czyli:
10n − n2 = k2
zacznijmy od tego, że 10n − n2 > 0 ⇔ n < 10
więc to już ogranicza nas do wyrazów ciągu: a1,a2, ... , a8, a9
10n−n2 = n(10−n) i chyba najszybciej (jeżeli to zadanie testowe) po prostu podstawić:
n=1 zgadza się (więc i n=9 będzie pasować)
n=2 zgadza się (więc i n=8 będzie pasować)
n=3 niet (więc n=7 odpada)
n=4 niet (więc n=6 odpada)
n=5 zgadza się
i tyle
8 sty 23:39