Przebieg zmienności funkcji
Yop: Zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=2x2/x+3
1. Dziedzina funkcji
2. Granice na krańcach określoności funkcji i asymptoty
3. Punkty przecięć z osiami układów współrzędnych
4. Własności specjalne − okresowość, parzystość, nieparzystość
5. Analiza pierwszej pochodnej − wypukłość, wklęsłość
6. Analiza drugiej pochodnej, wypukłość, wklęsłość, punkty przecięcia
7. Wykres funkcji
8 sty 23:06
ABC:
byś chociaż przepisał poprawnie, w pkt6 punkty przegięcia
8 sty 23:09
Bleee:
No to do dzieła. Wiesz co robić więc w czym problem?
8 sty 23:11
Yop: @Bleee Gdybym wiedział jak i od czego zacząć to bym nie pisał zadania na forum.
9 sty 07:32
ite: Pomysł, że wieczorem się wstawi zadanie, a rano znajdzie gotowy przebieg jej zmienności, to też
prze
gięcie.
f(x)=2x
2/x+3=2x+3, x≠0
Wykresem jest prosta bez jednego punktu, więc przebieg nie jest specjalnie zaskakujący.
Szczegóły badania tutaj
http://matematykadlastudenta.pl/strona/261.html
9 sty 08:11
Bleee:
Człowieku.... Przecież podałeś punkty 'co trzeba zrobic'. Więc zaczyna się od punktu (1) i...
określa się dziedzinę funkcji.
A jeżeli nie wiesz jak się określa dziedzinę funkcji, to możesz spokojnie odpuścić sobie to
zadanie i zacząć się oglądać za praca
9 sty 08:28
Yop: @Bleee ogarnij się człowieku. Jak nie masz zamiar pomóc to po prostu nie pisz i nie śmieć w
poście.
9 sty 18:21
Yop: @ite dziękuję, tego potrzebowałem!
9 sty 18:25
Blee:
To TY się ogarnij.
przyszedłeś, wrzuciłeś zadanie i czekasz jak święta krowa.
Na pytanie: "w czym problem" odpowiadasz, że nie wiesz od czego zacząć −−− czyli nie rozumiesz
treści zadania, bo byś wiedział że trzeba zacząć od wyznaczenia dziedziny.
Jakbyś faktycznie chciał/−a pomocy (a nie gotowca) to byś napisał/−a co konkretnie jest
problemem, a nie wstawił/−a zadanie i czekał/−a na rozwiązanie.
9 sty 19:11
Blee:
Takie zachowanie może i uchodziło Ci na sucho w liceum, ale na studiach nikt nie będzie się tym
przejmować.
9 sty 19:12
9 sty 20:58
janek191:

1. D = ℛ \ { − 3}
2.
lim f(x) = −
∞
x→ −
∞
lim f(x) = +
∞
x→ +
∞
lim f(x) = −
∞
x→ −3
−
lim f(x) = +
∞
x→ −3
+
Asymptota pionowa: x = −3
3.
Dla x = 0 f(0) = 0
Punkt przecięcia z osiami: P = ( 0,0)
4.
Funkcja nie jest parzysta i nie jest nieparzysta.
itd.
9 sty 21:16