Wyznaczanie stałej a, granica funkcji
Yop: Wyznacz stałą a tak, aby funkcja była ciągła na zbiorze liczb rzeczywistych
f(x)= (1−4)1/2x dla x≠0
e1−3a dla x=0
8 sty 23:02
Bleee:
Granicą dla x−>0 ma być równa wartości funkcji w tymże punkcie
8 sty 23:12
Yop: I co dalej mam zrobić?
9 sty 07:33
Bleee:
Dalej znaczy po czym?
Policzyłes granice dla x−>0

To wyznacz współczynnik 'a' tak aby wartość funkcji w x=0 odpowiadała wyliczonej granicy.
Chłopie − jesteś (zapewne) na studiach, to nie podstawówka. Nikt Ciebie za rączkę nie będzie
trzymał i litowac się nie będzie jak się rozplaczesz na środku sali bo 'nie lozumiesz'.
9 sty 09:03
mat123: Porównujesz granicę f(x) dla x−> 0 z wartością funkcji dla f(0) = e − 3a
Otrzymujesz równanie, z którego wyliczasz wartość a i tyle.
9 sty 11:28