matematykaszkolna.pl
calka nieozn praisethelord: witam witam walcze sobie z całkami nieoznaczonymi i mam pewien klopot. Otóż dwa zadania mnie troche wyprowadzają z równowagi bo nie moje zrozumieć o co tu chodzi, że wynik nie wychodzi Zadanko: ∫excos3xdx rozkładając całeczkę na części mamy : u=u'=ex ; i tutaj ta zagadka z odnosnie v...
 1 
mam wzór mowiący ze to będzie tak: v'=cos3x −−> v=

sin3x
 3 
no i tu mam kurcze wątpliwości bo przy wyniku mi wychodzi źle..
 1 
po prawej stronie równosći zostaje mi

∫excos3x
 9 
A z tego co widze przy wyniku to powinno być po prawej stronie 9, bo przy samym wyniku stoi 1/10 czyli calosc jest podzielona przez 10 a mi wychodzą ulamki.. pierwsza mysl nasuwa mi sie taka ze v=3sin3x ale to przeczy temu wzorowi, co wy na to mądrzy ludzie
8 sty 22:42
praisethelord:
 1 
po prawej stronie równosći zostaje mi −

excos3x
 9 
W sensie minus po przerzuceniu na lewą stronę wychodzi z plusem wiadomo ale uzupelniam
8 sty 22:44
Blee:
 1 
∫f(x) dx = .... coś tam ...

∫ f(x) dx
 9 
czyli:
10 

∫ f(x) dx = .... coś tam ...
9 
więc:
 9 
∫f(x) dx =

* 'coś tam' <−−− i zapewne w tym 'coś tam' masz w mianowniku 9 (a
 10 
przynajmniej 3)
8 sty 22:45
praisethelord: no mi tez wlasnie wyszlo tak jak piszesz a w wyniku wedlug mądrej książki jest 1/10
8 sty 22:46
ABC: wynik można różnie zapisać , na przykład tak:
1 

(3ex sin3x+ex cos3x)
10 
8 sty 22:49
praisethelord: 9/10=1/10? Czy ja czegoś nie rozumiem, czy mój mózg ma już za wysoką temperaturę
8 sty 22:51
ABC: policz sobie pochodną tego co napisałem o 22:49 i zobacz że wychodzi tyle ile trzeba emotka
8 sty 22:55
praisethelord: haha, ambitnie bardzo ale jakies moze krotsze wyjasnienie dlaczego 9/10 w wyniku przed calym dlugim wyrazeniem bedzie tak samo ok jak 1/10 2. w drugim zadaniu tak samo mi wyszło 4/5 przed calym wyrazeniem to to samo co −1/10?
8 sty 22:58
ABC: bo możesz 9 wciągać do środka i wyciągać , na przykład: 1/10*(18 cosx)=9/10*(2 cosx)
8 sty 23:01
praisethelord: o cholera dobre, dzięki mości Panowie lub Panie
8 sty 23:02