calka nieozn
praisethelord: witam witam walcze sobie z całkami nieoznaczonymi i mam pewien klopot.
Otóż dwa zadania mnie troche wyprowadzają z równowagi bo nie moje zrozumieć o co tu chodzi,
że wynik nie wychodzi

Zadanko: ∫e
xcos3xdx
rozkładając całeczkę na części mamy : u=u'=e
x ; i tutaj ta zagadka z odnosnie v...
| | 1 | |
mam wzór mowiący ze to będzie tak: v'=cos3x −−> v= |
| sin3x |
| | 3 | |
no i tu mam kurcze wątpliwości bo przy wyniku mi wychodzi źle..
| | 1 | |
po prawej stronie równosći zostaje mi |
| ∫excos3x |
| | 9 | |
A z tego co widze przy wyniku to powinno być po prawej stronie 9, bo przy samym wyniku stoi
1/10
czyli calosc jest podzielona przez 10 a mi wychodzą ulamki.. pierwsza mysl nasuwa mi sie taka
ze
v=3sin3x ale to przeczy temu wzorowi, co wy na to mądrzy ludzie
8 sty 22:42
praisethelord: | | 1 | |
po prawej stronie równosći zostaje mi − |
| excos3x |
| | 9 | |
W sensie minus po przerzuceniu na lewą stronę wychodzi z plusem wiadomo ale uzupelniam
8 sty 22:44
Blee:
| | 1 | |
∫f(x) dx = .... coś tam ... − |
| ∫ f(x) dx |
| | 9 | |
czyli:
| 10 | |
| ∫ f(x) dx = .... coś tam ... |
| 9 | |
więc:
| | 9 | |
∫f(x) dx = |
| * 'coś tam' <−−− i zapewne w tym 'coś tam' masz w mianowniku 9 (a |
| | 10 | |
przynajmniej 3)
8 sty 22:45
praisethelord: no mi tez wlasnie wyszlo tak jak piszesz a w wyniku wedlug mądrej książki jest 1/10
8 sty 22:46
ABC:
wynik można różnie zapisać , na przykład tak:
8 sty 22:49
praisethelord: 9/10=1/10?
Czy ja czegoś nie rozumiem, czy mój mózg ma już za wysoką temperaturę
8 sty 22:51
ABC:
policz sobie pochodną tego co napisałem o 22:49 i zobacz że wychodzi tyle ile trzeba
8 sty 22:55
praisethelord: haha, ambitnie bardzo

ale jakies moze krotsze wyjasnienie dlaczego 9/10 w wyniku przed
calym
dlugim wyrazeniem bedzie tak samo ok jak 1/10

2. w drugim zadaniu tak samo mi wyszło 4/5 przed calym wyrazeniem to to samo co −1/10?
8 sty 22:58
ABC:
bo możesz 9 wciągać do środka i wyciągać , na przykład:
1/10*(18 cosx)=9/10*(2 cosx)
8 sty 23:01
praisethelord: o cholera dobre, dzięki mości Panowie lub Panie
8 sty 23:02