Trapez
Początkujący : Wy trapezie ABCD o podstawach AB i CD miary kątów D A B i A B C są odpowiednio równe 45 Stopni
i 120° prócz tego wiadomo że długość podstawy CD jest równa 6 a długość wysokości tego trapezu
jest równa 2√3 wyznacz obwód tego trapezu ABCD oraz długość jego dłuższej przekątnej
8 sty 22:31
janek191:

α = 45
o β = 60
o
h = 2
√3
y = h
√2 = 2
√3*
√2 = 2
√6
x = 2
z = 4
Obwód
L = 2
√3 + 4 + 4 + 6 + 2
√6 = 14 + 2
√3 + 2
√6
I AC I = d
d
2 = ( 2
√3 + 6)
2 + (2
√3)
2 = 12 + 24
√3 + 36 + 12 = 60 + 24
√3
więc
d = 2
√15 + 6√3
===============
9 sty 00:48