Ciągi
Lili: Niech a będzie sumą n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego 8,12,... Zaś B niech będzie
sumą n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego 17,19... Wyznacz dla jakich wartości N liczba
a jest o 11 większa od liczby B
8 sty 22:25
Blee:
I waćpanna ma problem jakiej natury
8 sty 22:32
Szkolniak: (a
n) − ciąg arytmetyczny, w którym a
1=8 i r=4
a
n=8+4(n−1)
a
n=4n+4
(b
n) − ciąg arytmetyczny, w którym b
1=17 i r=2
b
n=17+2(n−1)
b
n=2n+15
B=S
n=n(n+16)
B+11=A
n
2+16n+11=2n
2+6n
n
2−10n−11=0 ∧ n∊N
+
(n−11)(n+1)=0
n=11 v n=−1
n∊{−1,11} ∧ n∊N
+
n∊{11}
8 sty 22:36