krótko i licze na szybką odpowiedz
jaros: mógłby ktoś dla mnie wyprowadzić okres funkcji sin(x2)?
8 sty 22:02
ABC:
całki Fresnela ktoś kazał policzyć? to nie takie proste
8 sty 22:13
Mila:
Może y=sin2(x)
8 sty 22:18
jaros: Nie nie chodzi dokładnie o sin(x
2) jakby ktoś umiał nawet na całce to bym sie cieszył
8 sty 22:20
jaros: znaczy chodzi po rpostu o okres bo nie wiem czy π to dobra odpowiedz
8 sty 22:21
jc: To nie jest funkcja okresowa.
8 sty 22:34
adelajda: ehhh chodzi o to, że w zadaniu jak dowiem sie jaki okres ma funkcja sin (x2) to już będe miał
z górki
8 sty 22:36
Blee:
ale funkcja f(x) = sin(x
2) NIE JEST funkcją okresową
8 sty 22:38
jaros : to w takim razie co to jest
8 sty 22:38
Blee:
i się zdecyduj co do płci przynajmniej
8 sty 22:38
Blee:

to jest funkcja

jak widzisz ... im 'dalej' od początku osi tym wykres się coraz bardziej 'zagęszcza'
8 sty 22:40
Blee:

wersja dla x>0
8 sty 22:41
Blee:
pod koniec program rysujący już 'nie wyrabiał'
8 sty 22:42
jaros : Widzę burza mózgów, badam ciągłość okresowość funkcji i wydaje mi się, że muszę znaleźć
analogiczny wzór do
t = 2Pi / b, b− liczba stojąca przed argumentem, przed arumentem stoi π/6, jakby patrzyć,
badając ciąg dziedziną są liczby
naturalne, a nie wszystkie rzeczywiste, więc jaki byłby wtedy okres takiej funkcju?
8 sty 22:47
Blee:
jeżeli masz f(n) = sin(n
2) ; n∊N
+ to TYM BARDZIEJ nie jest to funkcja okresowa ... baaa ...
jest to funkcja RÓŻNOWARTOŚCIOWA
8 sty 22:49
jaros : Czy w zadniu chodzi o to by pokazać, że nie ma okresu podstawowego ciągu?
8 sty 22:51
jaros : Bo tak rozumuje z tego co piszesz
8 sty 22:51
Blee:
nie wiem jaka jest treść zadania
8 sty 22:52
jaros : Wyznacz okres podstawowy ciągu an=sin πx2/6, okresem podstawowym ciągu
(an) nazywamy najmniejszą liczbę k∊N, dla której dla każdego n∊N, an=aan+k
8 sty 22:57
Bleee:
A teraz popatrz jaka funkcje podałeś na początku

To jest WIELKA ROZNICA.
8 sty 22:59
jaros : W geogebrze wykresy są dość podobne
8 sty 23:00
ABC:
to że jest tam π i że bierzesz tylko liczby naturalne robi WIELKĄ różnicę
8 sty 23:02
jaros : Sześć pierwszych wyrazów ciągu: sin(pi/6), sin(2pi/3), sin(3pi/2), sin(8pi/3), sin(25pi/6),
sin(6pi)
Argument ostatniego sinusa (i tylko ostatniego) jest parzystą wielokrotnością pi, czyli wartość
tego sinusa wynosi 0.
Jeżeli ciąg jest okresowy, to co pewną liczbę wyrazów musi się pojawiać 0 − tutaj jest sześć
wyrazów i 0 pojawia się tylko raz,
więc okres wynosi przynajmniej 6 i w każdym okresie pojawia się przynajmniej jedno 0.
Sinus równa się zero wtedy i tylko wtedy, gdy jego argument jest parzystą wielokrotnością pi.
Czyli mój ciąg ma zera tam, gdzie n2/6 jest liczbą parzystą.
Zera tego ciągu pojawiają się co sześć wyrazów.
Pozostaje pytanie: co się dzieje pomiędzy tymi zerami?
8 sty 23:05
jaros : Wydaje mi się, że źle rozumiem polecenie
8 sty 23:06
Bleee:
a1 = sin(π/6)
a2 = sin(4π/6) = sin(π/3)
a3 = sin(9π/6) = − sinπ
a4 = sin(16π/6) = sin(2π/6) = sin(π/3)
a5 = sin(25π/6) = sin(π/6)
a6 = sin(36π/6) = sin0
a7 = sin(49π/6) = sin(π/6) = a1
a8 = a2
a9 = a3
itd.
zresztą sprawdź sam/−a
8 sty 23:10
jaros : a9=sin(81π/6) = sin(3π/2) = a3
a10=sin(100π/6) = sin(2π/3) = a4
Tzn, że okres podstawowy funkcji to 6?
8 sty 23:16
Blee:
nie ... to znaczy że masz PODEJRZENIE, że T = 6. Teraz musisz wykazać, że właśnie taki jest
okres dla tego ciągu
8 sty 23:27
jaros : Czyli co mam dokładnie zrobić?
8 sty 23:31
Blee:
dla jakiego najmniejszego t zachodzi równość:
| | π | | π | |
n2* |
| + 2kπ = (n+t)2 |
| ; dla DOWOLNEGO (naturalnego) n i dla jakiegoś |
| | 6 | | 6 | |
całkowitego k
8 sty 23:32
jaros : Przekształcać to jakkolwiek?
8 sty 23:35
Blee:
tak i wnioskować z tego co otrzymasz
8 sty 23:41
jaros : n
2*π/6 +2kπ=(n
2+2nt + t
2)π/6 *6
n
2*π +12kπ=(n
2+2nt + t
2)π

?
8 sty 23:48
Blee:
czyli
12kπ = π*t(2n + t)
czyli
12k = t(2n + t)
wnioskowanie
8 sty 23:54
jaros : Czyli dla całkowitej liczby k i dla daolnego natrunalego n otrzymalismy okres jaki ta funckja
przyjmuje?
9 sty 00:01
Blee:
k Ciebie NIE INTERESUJE

ISTOTNE JEST t
9 sty 00:02
jaros : podstawić za n i k 1 i obliczyć funkcje kwadratową?
9 sty 00:04
jaros : hmmmm nie spotkałem sie jeszcze z takim dziwnym okresem ciągu... szczerze mówiąc to nie dokońca
wiem, pogrupować t na jedna strone i n na drugą?
9 sty 00:13
jaros : Ktoś wie jak pozbyć się T
2?
9 sty 00:16
Blee:
12k = t(2n+t)
wnioskowanie
1) n jest zmienną więc (2n+t) jest zmienną
2) jeżeli t jest parzyste to 2n+t jest parzyste, więc podzielne przez 2
3) jeżeli t = 6 to t(2n+t) podzielne przez 12
4) więc mamy możliwości: t=2 , t=4 lub t=6
5) ale t musi być podzielne przez 3 ... (aby t(2n+t) było podzielne przez 12) ... więc t=6
koooniec wnioskowania
9 sty 00:17
jaros: Czyli po zadaniu mam rozumieć, wykazaliśmy, ze okres jest równy 6
9 sty 00:21