Trzy szybkie zadania optymalizacyjne
Początkujący: 1. Dane są trapezy równoramienne o długościach ramion równych 6 cm i długości krótszej podstawy
równej 6cm. Oblicz długość najdłuższej podstawy dla której pole jest największe. (pochodna
wychodzi mi, że ma ekstremum w x=2, co nie jest zgodne z odpowiedziami)
2. Oblicz, jakie jest największe pole trójkąta prostokątnego, którego połowa obwodu jest równa
p. (Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać).
3. Analogiczne do 2 − Oblicz, który z trójkątów prostokątnych o danym polu P ma najmniejszy
obwód.
Proszę o pomoc, do momentu ułożenia funkcji, chciałbym się w końcu nauczyć tych zadań
optymalizacyjnych...
8 sty 21:54
Saizou :

Zad 1)
Pitagoras
h
2+x
2=36
h=
√36−x2
| | (6+6+2x)h | |
P(x, h) = |
| =(6+x)h |
| | 2 | |
P(x)=(6+x)
√36−x2
8 sty 21:59
Początkujący: Czy mógłbym Ciebie poprosić o policzenie z tego pochodnej dla sprawdzenia?
8 sty 22:01
Saizou :
Ja sobie ułatwię i wciągnę wszystko pod pierwiastek
...=√(6+x)2(36−x2)
wymnóż to i wystarczy, że policzysz kiedy wyrażenie pod pierwiastkiem przyjmuje wartość
największą
8 sty 22:03
Początkujący: Z tego dostałem dwa pierwiastki x = 6 (nie należy do dziedziny) i x2 = −6 (też nie należy do
dziedziny)
8 sty 22:12
Saizou : Na pewno?
Pokaż jaką masz funkcję pod pierwiastkiem i jej pochodną
8 sty 22:16
Początkujący: Wyszło mi dobrze ostatecznie licząc pochodną funkcji złożonej
Fakt, nie policzyłem tego pochodnej, wychodzi poprawnie, dzięki
8 sty 22:22