Kombinatoryka
Ania: W pudełku jest sześć karteczek, każda biała lub czarna. Na pięciu z nich zapisane są liczby 5,
7,
8, 9, 13 (na każdej kartce jedna liczba). Jaka najmniejsza liczba całkowita dodatnia może być
zapisana na szóstej kartce, jeżeli suma liczb z białych kartek jest równa sumie liczb z
czarnych
kartek?
8 sty 21:35
Pytający:
6
5+7+8<9+13+1
5+7+9<8+13+1
7+8+9>5+13+1, 7+8+9=5+13+6
8 sty 22:18
Blee:
1) sprawdzamy jaka jest obecnie suma cyfr:
5+7+8+9+13 = 42
2) czyli jeżeli dopisane byłoby 0 (nie może być −−− ma być dodatnia), to wypada po 21 na każdy
kolor
3) jako, że 0 nie można wpisać ... to następne w kolejności jest 1 ... ale też nie może być ...
bo wtedy suma wszystkich cyfr wynosiłaby 43 (czyli nie da się równo rozpisać)
4) więc kolejnym podejrzanym jest 2 ... suma wtedy wynosi 44 czyli po 22 na każdy kolor,
sprawdzamy czy się uda nam ułożyć
7 + 13 + 2 = 22 <−−− juhu, więc także:
5 + 8 + 9 = 22
co kończy zadanie
8 sty 22:20
Pytający:
Nie wiem, jak uznałem, że po 5+7+9 będzie 7+8+9, a nie 5+8+9.

Moja odpowiedź jest zła.
8 sty 22:23