Oblicz logarytm.
Dande: Witam. Mam problem z zadaniem.
Wiedząc, że a = log
aba = 5, oblicz
8 sty 21:07
Saizou : Na pewno dobrze wszystko przepisane?
8 sty 21:14
Dande: Rzeczywiście wkradł się jeden błąd. Chodzi o to :
Wiedząc, że log
aba = 5, oblicz
Przypadkiem w poprzednim wkradło mi się jeszcze a =
8 sty 21:19
Tadeusz:
| | 1 | | 1 | |
logaba= |
| = |
| przyrównujesz do 5 ... i log ab=  |
| | logaab | | 1+logab | |
dalej
| | √a | | 1 | | 1 | | 1 | |
logab |
| =logab√a−logabb= |
| logaba− |
| =2.5− |
| |
| | b | | 2 | | logbab | | 1+logba | |
| | 1 | |
... dalej za logba podstawisz |
| i finito  |
| | logab | |
9 sty 11:03