aksjomat
Wolfik: Równanie kwadratowe ax
2+bx+c=0 ma dwa pierwiastki, z których jeden jest iloczynem drugiego
| | (n+1)2 | |
przez liczbę n, n∊{1,2,3,...}. Wykaż, że b2= |
| ac |
| | n | |
zał:
ax
2+bx+c=0
n∊{1,2,3,...}
x
1=n, x
2=nk, gdzie k∊R
teza:
co dalej? dobrze w ogóle zapisałem te pierwiastki?
swoją drogą, zbiorek z aksjomatu do rozszerzenia to dobry wybór, czy może skupić się na jakimś
innym?
8 sty 20:26
Saizou :
Nie do końca
skoro jeden jest iloczynem drugiego i liczby n, to
x1=n*x2
i skorzystaj ze wzorów Viete'a
8 sty 20:32
Wolfik: w takim razie x2=n?
8 sty 20:38
Saizou :
Nie, wiemy (z treści zadania) że
" jeden jest iloczynem drugiego przez liczbę n"
Nazwijmy pierwiastki jako x1 oraz x2
iloczyn przez liczbę n oznacza że musimy jeden pierwiastek pomnożyć przez n (weźmy x2), czyli
nx2. On jest równy drugiemu pierwiastkowi czyli x1, stąd mamy
x1=nx2
8 sty 20:42
8 sty 21:13
Saizou :
i skorzystaj teraz z sumy x
1+x
2
nie będziesz mieć pierwiastków
8 sty 21:15
Wolfik: czyli mogę zacząć od tego albo od tego tylko od sumy po prostu będą łatwiejsze rachunki?
8 sty 21:17
Saizou :
najlepiej to mieć taki układ
x
1=nx
2
i musisz wyznaczyć b
2
8 sty 21:21
Wolfik: | | −bn | | −b | |
czyli wychodzi x1= |
| , x2= |
| |
| | a(n+1) | | a(n+1) | |
i z przekształcenia tego otrzymałem tezę
dziękuję!
8 sty 21:38
Saizou :
8 sty 21:39