matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
lim
mat:
ln(n−1)
lim n
→
∞
ln(n)
Jak dalej obliczyc?
8 sty 19:03
mat:
Z reguly de Hospitala:
1
n−1
n
n
=lim
=lim
=lim
=1
1
n
n−1
n(1−
1
n
)
dobrze?
8 sty 19:16
Jerzy:
Dla mnie tak.
8 sty 19:35
jc:
ln(n−1)
ln(n−1) − ln n + ln n
ln(1−1/n)
=
=
+ 1 →1
ln n
ln n
ln n
ln n →
∞
ln(1−1/n) →0
8 sty 20:53
mat:
n
A czy granice lim
n→
∞
tez moge obliczyc z de Hospitala ?
n−1
8 sty 21:22