Skąd to -1?
kcmJ: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=cos
3x−cos2x+cos
2x−cosx
Korzystam z:
cos2x=2cos
2x−1
−cos2x=1−2cos
2x
Otrzymuję:
f(x)=cos
3x−cos
2x−cosx+1
Wprowadzam zmienna pomocniczą t=cosx:
f(x)=t
3−t
2−t+1
Liczę pochodną:
f'(x)=3t
2−2t−1
Delta:
Δ=16
√Δ=4
t
2=1
Liczę najmniejszą i największą wartość funkcji:
f(1)=0
Wszystko jest dla mnie zrozumiałe, ale dlaczego w kluczu mam podane, że muszę jeszcze sprawdzić
wartość f(−1)?
Blee:

wykres f'(t)
na czerwono zaznaczyłem założenia co t (t ∊ <−1 ; 1>)
w t = −1/3 mamy maksimum lokalne
w t = 1 mamy minimum lokalne
funkcja f(t) będzie rosnąc na przedziale (−1 ; −1/3)
więc skąd wiesz że dla t = 1 masz nie tylko minimum lokalne ale także minimum GLOBALNE
(czyli że f(1) < f(−1))

Puki tego nie sprawdzisz, to nie wiesz o tym.