podzielność
maths: Ile jest liczb naturalnych dodatnich nie większych od 2019, dla których liczba 𝑛4−1 jest
podzielna przez 9?
Wyszło mi 448, byłby ktoś w stanie to sprawdzić?
8 sty 17:37
Blee:
wszystkie liczby postaci:
n = 9k − 1
n = 9k + 1
spełniają ten warunek
więc mamy:
an = 9n−1
a1 = 8 −> an = 2015 −> n = 224
bn = 9(n−1) + 1
b1 = 1 −> bn = 2017 −> n = 225
w sumie mamy 449 takich liczb
8 sty 22:29
Mila:
Zgadza się , inaczej liczyłam i zgubiłam w każdym przypadku jedną.

Ładne zadanko.
8 sty 22:38
maths: Faktycznie, zapomniałam o 1, dzięki wielkie 😃
9 sty 13:59