Sprawdz ciaglosc i rózniczkowalnosc w calej dziedzinie funkcji f(x)
Pirgo: Sprawdz ciaglosc i rózniczkowalnosc w calej dziedzinie funkcji f(x)
1 dla x=0
8 sty 15:20
Blee:
I z czym masz problem
8 sty 15:53
Jerzy:
Pewnie z policzeniem granic.
8 sty 15:57
Pirgo: z granica dążącą do zera
8 sty 15:57
Des:
| | sinx | |
Wykorzystaj: limx→0 |
| = 1 |
| | x | |
8 sty 16:04
Blee:
Des ... po co

z tw. o 3 ciągach i ograniczamy: −1 ≤ sin(1/x) ≤ 1
8 sty 16:07
Pirgo: Wlasnie probowalem tak Des. Rozpisalem to jako
i wychodzi mi granica 0. Czy jest to dobrze?
8 sty 16:16
Jerzy:
To jest źle rozpisane.
8 sty 16:20
Blee:
tak
8 sty 16:20
Blee:
ale słusznie Jerzy zauważył ... że błędnie ROZPISAŁEŚ samą granicę
winno być:
8 sty 16:21
Pirgo: Faktycznie. Dziekuje bardzo. i jeszcze jedno pytanie bo juz nie pamietam. Czy to jest prawda?
limx−>0 xctgx −1x = limx−>0 xctgxx − limx−>0 1x
8 sty 16:28
Des:
Słusznie Blee,
właściwie grania z:
| | sin1x | |
limx→0 |
| = 0 , a nie 1 |
| | 1x | |
O dziwo pierwszy raz się z tym spotkałem
8 sty 16:28
Des:
| | 0 | |
Więc dostaniesz wyrażenie nieokreślone [ |
| ] |
| | 0 | |
8 sty 16:29
Blee:
Des ... a co w tym dziwnego? W końcu:
| | sin(1/x) | | sin (1/x) | |
lim{x−>0 |
| = lim[N[1/x −> ±∞ |
| = // t = 1/x // = |
| | 1/x | | 1/x | |
8 sty 16:42
Blee:
Pirgo −−− nie
nie można tak tego rozpisać
zauważ następujący problem na przykładzie:
lim
x−>0 0 = 0 <−−− oczywiście, ale gdyby rozpisać jak chciałeś:
| | 1 | | 1 | |
limx−>0 0 = limx−>0 |
| − limx−>0 |
| = |
| | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
= limx−>0 |
| − limx−>0 |
| = ...  |
| | x | | sinx | |
8 sty 16:58