pole obszaru, calki
vnec: Pole obszaru ograniczonego krzywymi w postaci biegunowej. Otóż wzór na pole obszaru
ograniczonego jedną krzywą znam. Byłby ktoś wstanie wytłumaczyć jak dobrać się do pola obszaru
gdy takie dwie krzywe się przecinają i tworzą zamknięty obszar?
7 sty 22:29
vnec:

Jak obliczyć ten obszar ograniczony ( jest symetryczny tylko mi nie wyszlo rysowanie )
7 sty 22:57
vnec: Ta pierwsza to kardioida a druga coś podobnego do elipsy
7 sty 22:58
vnec: mam r=cosα a druga krzywa to r=sinα2
7 sty 23:01
vnec: Wzór na pole to ozn. 12∫r2(α)dα
7 sty 23:02
vnec: I ten obszar jest od α=0 do α=π3
7 sty 23:10
vnec:

Jeśli ten wzór na pole obszaru biegunowy to pole zakreślone przez promienie wodzące to czy jak
policzę pola tych dwóch figur od 0 do
π3 co da mi odpowiednio niebieskie i fioletowe pole
bedzie dobrze?
7 sty 23:15
vnec: Pomoże ktoś

Bardzo proszem
8 sty 11:24
8 sty 15:50
piotr: P=P1 + P2
P1 = ∫0π/3 sin2(x/2) dx = π/6 − √3/4 ≈0.09059
P2 =∫π/3π/2 cos2(x) dx = 1/24 (2 π − 3 √3)≈0.045293
8 sty 15:58