Wielomiany pomoc w zrozumieniu rozwiązania
Hejoszka: Proszę o pomoc, próbuje zrozumieć to zadanie ale cały czas nie rozumiem jednej rzeczy
Zad. Wielomian W(x) jest sumą wielomianów
P(x)=x6 −x5 −3x4 + 2x3− 5x +3
Q(x)=−x6 +3x5 + 5x4−2x3 −3x−11
Znajdź wszystkie wymierne pierwiastki wielomianu w(x)
Wiem że wielomian w(x) to 2x5 + 2x4 −8x − 8
Wiem też że pierwstek wymierny to p/q gdzie p to dzielnik wyrazu wolnego a q
jest dzielnikiem wyrazu stojącego przy najwyższej potędze.
Wychodzi mi że −1 zeruje wielomian w(x) ale −1/−1 to 1 a w odpowiedziach jest −1
mógłby ktoś to bardzo proszę wytłumaczyć?
7 sty 21:42
next: Skoro "zeruje" to jest pierwiastkiem
7 sty 21:45
next: Nie stosuj tw. Bezouta, tylko wyciągnij przed nawias.
7 sty 21:47
elo250: O Mój Boże, rzeczywiście! Dziękuje ślicznie
7 sty 21:48
PW: w(−1) = 0, to prawda. A co liczysz dzieląc −1 przez −1 i z czym jest to sprzeczne?
7 sty 21:54
elo250: No bo wymierny pierwiatek to p/q jeśli p jest równe −1 to jakie jest q? Bo jeśli jest też −1 to
wychodzi −1/−1 a to daje 1 a w odp jest −1
7 sty 22:01
PW: Niewłaściwie rozumiesz twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu. Liczby postaci
| | −1 | |
mogą być pierwiastkami wielomianu, ale nie muszą. Jeżeli |
| = 1 nie zeruje |
| | −1 | |
wielomianu, to nie − nie ma tu żadnej sprzeczności.
7 sty 22:09
Hejoszka: Aaaaaaa ok, teraz to ma sens dziękuje ślicznie!
7 sty 22:14