calka nieoznaczona
Alicja: rozwiaz calke nieoznaczona
e(2x)sinx
wydaje mi sie czy rozwiazanie tej calki ciagnie się w nieskonczonosc?
7 sty 21:13
Alicja: e2xsinx
7 sty 21:17
next: Najpierw spróbuj sama.
Całkuj dwa razy przez części... i przenieś całkę podobną do tematowej na lewą stronę.
7 sty 21:20
Bleee:
To jest całka typu
∫ f(x) dx = cos − stala*∫ f(x) dx
Po dwukrotnym policzenia całki przez czesci
7 sty 21:22
Alicja: Probuję ją zrobic przez podzial na czesci ale caly czas na zmiane calkuje albo e2xcosx albo
e2xsinx jedyne co sie zmienia to znaki przed oraz wartosci wyjete przez cale i tak kolo sie
zapetla
7 sty 21:24
Bleee:
I właśnie OTO chodzi
Jak będziesz miała znowu stala*∫e2xsinx dx to robisz równanie, przerzucasz to na lewą
stronę i koniec.
7 sty 21:26
next: Gdy ponownie pojawi się pod znakiem całki sinx, to całą całkę przenieś na lewą stronę i
potraktuj jak niewiadomą.
7 sty 21:27
Alicja: Dziękuję bardzo za pomoc !
7 sty 21:27
Alicja: Mam jeszcze jedno pytanie poniewaz w tym przypadku strony sie zeruja jesli przeniose calke z
prawe na lewa strone, co wtedy?
7 sty 21:52
next: Tak może być jedynie wtedy, gdy źle dobierzesz podstawienia przy drugim całkowaniu.
7 sty 21:58
Alicja: robie juz ktorys raz i ciagle wychodzi to samo...
7 sty 22:09
Alicja: po drugim podsatwieniu wychodzi −sinxcos3x+sin3xcosx+∫sinxsin3xdx
7 sty 22:11
ite: Czy liczysz przez części ? wynik masz dziwny!
7 sty 22:30
vnec: Pod u podstaw 'e' a pod v' podstaw sin
7 sty 22:32
vnec: Szybko powinno wyjsc
7 sty 22:32
vnec: | | 1 | |
całka wychodzi |
| e2x(2sinx − cox ) jak sie nie pomylilem |
| | 5 | |
7 sty 22:39
Mila:
∫e(2x)sinx dx=..
[e
2x=u, 2e
2x=du, dv=sinx dx, v=−cosx]
..=−e
2xcosx+2∫(e
2xcosx) dx=..
[e
2x=t, 2e
2xdx=dt, dv=cosx dx, v=sinx]
..=−e
2xcosx+2*[e
2xsinx−2∫e
2xsinx dx]=
=
−e2xcosx+2e2x sinx−4∫e2xsinx dx] ⇔
∫e
(2x)sinx dx=..−e
2xcosx+2e
2x sinx−4∫e
2xsinx dx⇔
5∫e
(2x)sinx dx=−e
2xcosx+2e
2x sinx
| | 1 | |
∫e(2x)sinx dx= |
| e2x(2sinx−cosx)+C |
| | 5 | |
==========================
7 sty 22:42
Alicja: ah...pisalam caly czas nie w tym poscie... mecze sie z ∫sinxsin3xdx
przepraszam moje wina...
7 sty 22:47
vnec: jak się pisze znak całki ?
7 sty 22:51
Alicja: Podane są znaki na gorze,nad obszarem w ktorym mozesz pisac
7 sty 22:54
Mila:
vnec nad polem tekstowym masz różne znaki, spójrz do góry!
2sinxsiny=cos(x−y)−cos(x+y)
| | 1 | |
∫sinxsin3xdx= |
| ∫(cos(x−3x)−cos(x+3x)) dx= |
| | 2 | |
| | 1 | |
= |
| ∫(cos(2x)−cos(4x))dx=.. dokończ Alicjo |
| | 2 | |
7 sty 23:03
vnec: @Mila umiałabyś pomóc w moim zadaniu?
7 sty 23:05
Mila:
vnec, chyba nie mam teraz pomysłu. Może JC albo ABC albo Pytający pomoże.
7 sty 23:08
Alicja: Dziekuje za pomoc!
7 sty 23:16
Mariusz:
∫sinxsin3xdx
Tutaj też można przez części tek jak z całką ∫e
2xsinxdx
∫sin(x)sin(3x)dx=−cos(x)sin(3x)−∫−cos(x)3cos(3x)dx
∫sin(x)sin(3x)dx=−cos(x)sin(3x)+3∫cos(x)cos(3x)dx
∫sin(x)sin(3x)dx=−cos(x)sin(3x)+3(sin(x)cos(3x)−∫sin(x)(−3sin(3x))dx)
∫sin(x)sin(3x)dx=−cos(x)sin(3x)+3sin(x)cos(3x)+9∫sin(x)sin(3x)dx
−8∫sin(x)sin(3x)dx=−cos(x)sin(3x)+3sin(x)cos(3x)
| | 1 | |
∫sin(x)sin(3x)dx= |
| (cos(x)sin(3x)−3sin(x)cos(3x)) |
| | 8 | |
8 sty 01:00