Pochodne
SillenT: Mam prośbę wytłumaczyły mi ktoś jak rozwiązać te przykłady?
f(x) = sin4(x)−3/ctg(2x−1)+8x
g(x) = ln2x−4lnx
h(x) = cos5(7x8−1/x)
i(x) − ex/x2
7 sty 21:02
next: Co trzeba zrobić? Jakie jest polecenie?
7 sty 21:22
V: to też trzeba wytłumaczyć
7 sty 21:36
Blee:
wzory na pochodne znamy

pochodną funkcji złożonej potrafimy liczyć

w f(x) z łaski swojej zechcij dodać nawiasy, bo to co napisałes zapewne nie jest tym co
chciałeś napisać
7 sty 21:51
SillenT: f(x) = (sin4(x)−3)/(ctg(2x−1)+8x)
Trzeba obliczyć pochodną, wzory na pochodne umiem tylko nie do końca rozumiem jak to mam
rozpisać
pochodne f(x) i g(x) robiłem na parę sposobów i wychodziły mi kwiatki
pochodna g(x) wyszła mi (2lnx)/x − 4/x
pochodna z i(x) wyszła mi (ex2x−2xe)/x4
7 sty 22:38
vnec: g dobrze zrobiles
7 sty 22:41
7 sty 22:43
SillenT: f robiłem tak że brałem sobie (sinx)4 liczyłem z tego pochodną i mnożyłem razy dół
ctg(2x−1)+8x
i wiem ze trzeba odjąć pochodną z ctg(2x−1)+8x tylko nie do końca rozumiem jak mam z tego
wyliczyć pochodną?
wiem też że mianownik do kwadratu
a podpunkt h robiłem podobnie jak f tylko że brałem sobie cos(7x8−1/x)5, liczyłem pochodną z
cosinusa
5cos4 razy (7x8−1/x) + cos5 razy pochodna z (7x8−1/x)
7 sty 22:56
SillenT: I jeszcze mam pytanie jak wyczuć kiedy mam używać tego wzoru
(f'(g(x))(g'x)
7 sty 23:50
Blee:
kiedy masz do czynienia z jakąkolwiek funkcją która nie jest funkcją 'prostą'
np.
f(x) = sin(2x)
g(x) = sin
2x
h(x) = sin(cosx)
| | 1 | |
i(x) = |
| <−−− tak ... to też traktuje się jako funkcję złożoną |
| | 1+x | |
j(x) =
√lnx
itd.
8 sty 02:01