nie intuicyjne zadanie
m4rc3l: Proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak rozwiązać to zadanie, najlepiej jakby kros mógł je
rozwiązać do końca.
Z góry dziękuje.
Obracając trójkąt o wierzchołkach A(1; 1), B(0; 2) i C(2; 3) wokół osi OX,
otrzymujemy bryłę B1. Nast¦pnie obracając bryłę B1 dookoła osi OY otrzymujemy bryłę
B2. Ostatecznie, obracając w przestrzeni bryłę B2 dookoła prostej prostopadłej do osi
OX oraz OY i zawieraj¡cej środek układu współrzędnych otrzymujemy bryłę B3. Oblicz
objętości brył B1 i B3
7 sty 20:59
adelajda: Tyle muzgów a brak odpowiedzii
8 sty 13:15
Blee:
najpierw poprawnie zapisz mózg ... później komentuj.
8 sty 15:59
Blee:
A skąd masz to zadanie?
Bo coś czuję że tą figurę B3 to sobie sam dodałeś
8 sty 16:05
m4rc3l: Z ksiazki autrostwa mojego nauczyciela, nic nie dodawałem, nie umiem go rozwiązać a nie mam w
tym togodniu z nim kontaktu,
8 sty 17:38
Blee:
to poczekaj na spokojnie do przyszłego tygodnia
B1 będzie 'bębenkiem' z częściowo zabudowanym środkiem ( ścięty stożek z wyciętymi dwoma
ściętymi stożkami )
B3 (o ile dobrze to sobie wyobrażam) będzie kulą 'bez jądra' w środku
8 sty 17:41
m4rc3l: Tak, takie mam zapsiane w podpowiedziach, tylko zadnie potrzebował bym na jutro wieczór jakby
była możliwość...
8 sty 17:43
m4rc3l: Problem w tym, że nie wiem jak to poprowadzić do końca
8 sty 17:43
m4rc3l: ponieważ pytałem sie szkolengo nauczyciela i narysowałem 1 bryle i powiedziała mi ze narysowane
dobrze ale nic z tego nie wynika, i sama nie miała czasu zrobić, jeżeli wiesz jak to zrobić
byłbym dozgonnie wdzięczy
8 sty 17:44
Bleee: To nie jest 'zwykle' zadanie domowe tylko na jakiś konkurs albo ocenę.
Dlatego nie uważam aby to był dobry pomysł aby Ci pokazać rozwiązanie (jak dojść do tego jakie
będą promienie w figurze B3
8 sty 18:01
m4rc3l: Tak jest to zadanie na ocenę, nie bez powodu zależy mi na czasie, ale nie widzę nic w tym
złego, że sam przygotowując się do matury dowiem się, jak je wykonać, pyzatym oceny nie liczą
się w rektutacji na studia
8 sty 18:05
Bleee:
To jest OSZUSTWO. Ty masz zrobić zadanie na ocenę, a nie ktoś Tobie ma dać gotowca którego
tylko przepiszesz.
Z tego co rozumiem to miałeś podpowiedź w postaci podania jakie to są kształty więc jedyne co
można jeszcze zrobić to po prostu obliczyć
8 sty 18:08
m4rc3l: tutaj jest z tysiac zadań rozwiązanych, które ludzie wklepują na sprawdzianach, ale ja chcąc
dowiedzieć się jak zrobić zadanie, jestem nazwany oszustem, skad możesz wiedzieć, czy nie
pisze w imieniu moich znajomych... nawet mnie nie znasz a oskarrzyles mnie o oszukiwanie
8 sty 18:12
m4rc3l: brawo ty!
8 sty 18:12
Blee:
1) Nie nazwałem Ciebie oszustem. Nazwałem to co chcesz aby zostało zrobione oszustwem.
Dopóki tego nie zrobisz, jak również nie masz świadomości o niemoralności tego czynu, trudno
mówić o Tobie oszust.
2) Wklepują − i przeważnie nie otrzymują odpowiedzi. Albo są zjechani (przeze mnie bądź innych)
albo po prostu zlani.
A nawet jeśli jakiś dostanie odpowiedź −−− to jest różnica pomiędzy zadaniem: "żeby chociaż
zaliczyć" od zadania DODATKOWEGO na podniesienie oceny (na zapewne 5).
3) Często też wklejają zadania z różnych konkursów −−− i to jest tutaj piętnowane.
I właśnie to zadanie stawiałabym na równi z konkursowym a nie ze sprawdzianowym (jakbym miał z
czym porównywać)
Więc się nie obruszaj bo za mało przeżyłeś aby robić z siebie pępek świata.
Obliczenie objętości figury B1 nie powinno stanowić problemu ... i sam powinieneś sobie z tym
poradzić (podstawiasz do wzorów)
Co do figury B3 ... polecam zrobić przekrój figury B1 przez płaszczyznę OXY (czyli przez
osie OX i OY) i zobaczyć jak zachowuje się ten przekrój przy obracaniu się po osi OZ
W ten sposób będziesz mógł wyznaczyć promień kuli oraz promień 'jądra' (który będzie trzeba
wyrzucić).
8 sty 18:38
m4rc3l: Jeśeli zrozumiałeś moją wypowiedź jako wybuch lub jakaś formę agresji w twoją stronę to bardzo
przepraszam. Po prostu nie umiem zrobić tego zadania, nie mam bladego pojęcia jak je
rozwiązać, mój troche mądrzejszy kolega powiedział, że używał jakiejś całki wielokrotnej, czy
coś w tym stylu, czego ja jeszcze nie brałem. Również jak ty nie pokwapi się odpowiedzią... no
ale dzięki za chociaż tyle choc zadania i tak nie wiem jak zrobić
8 sty 18:52
Blee:
1) Na jaką jest to ocenę?
2) Czy objętość bryły B
1 obliczyłeś?
3) Czy masz wyobraźnie przestrzenną? (istotny fakt)
4) 'Najprościej' będzie policzyć całkę ... ale nie trzeba. (zresztą jaki jest sens dawać
zadanie, które wymaga czegoś czego nie ma w programie nauczania)
5) To co napisałem na samym końcu + wyobraźnia przestrzenna wystarczy do ustalenia w jaki
sposób wyznaczyć promienie (mniejszy i większy).
6) 'Dla pewności' (oraz − żeby były jakieś rachunki) zalecam promienie znaleźć z wykorzystaniem
pochodnej
7) Właśnie tak sobie wyobrażałem na nowo tą figurę i .... B
3 jednak nie jest kulą, obracałem
wokół złej osi na sam koniec

Zrozum, że każda dalsza 'podpowiedź' to de facto pokazanie Ci jak wyznaczyć te promienie −−−−
a właśnie w tym tkwi cały 'problem' w zadaniu (
8 sty 19:08
m4rc3l: 1) dodatkowa 6 dla każdego, kto rozwiąże to zadanie
2) mam go narysowany lecz nie wiem czy użyć tutaj wzoru V=1/3*π*r2*h
3) Nie posiadam takie, stereometria dopiero za miesiąc w moim programie
4) Zadanie dla chętnych lecz zawsze lepiej być w gronie je mających
5) przykro mi ale problem jest taki, iż ja nie posiadam jeszcze rozwiązać
8 sty 19:32
Saizou :

Łap rysunek pomocniczy
8 sty 19:38
m4rc3l: Objętość 1 bryły to V=6π tak? r w B1=3 a h=2? mam problem bo jak obliczyć objetość jak stożek
został odciety?
9 sty 00:44
an: To jest kilka stożków przenikających się, ale wszystkie mają tę samą oś obrotu i jest
to prosta suma algebraiczna objętości pięciu stożków. Pokaż wyliczenia nie jest to 6
również rysunek w/g którego to liczysz, ten Saizou obrazuje tylko otrzymaną bryłę.
9 sty 09:42
m4rc3l: objetosci b1 mam takie v1=38pi/3 v2=13pi/3 v3=7pi/3 odejmując to otrzymuje 18pi/3 wiec 6pi, a
jaka ma być porwana odp?
9 sty 18:58
m4rc3l: ktoś mnie sprawdzi?
9 sty 19:14
Blee:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Vb1 = |
| π(32*6 − 22*4) − |
| π(22*2 − 12*1) − |
| π(32*1.5 − 12*0.5) = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | π | |
= |
| [ 38 − 7 − 13] = 6π .... jest ok |
| | 3 | |
9 sty 19:17
m4rc3l: Oezu śwtnie

! połowe zadania mam zrobionego

jak ktoś ma chęć to może mi powiedzieć jak
zrobić resztę bo juz i tak za dużo czasu straciłem nad tym zadaniem
9 sty 19:19
matematofil: Hmm już jest po terminie oddaniu zadania więc jak wyglądały by następne obliczenia i
przekształcenia?
13 sty 15:50
matematofil: Ktoś wie?
13 sty 15:52