matematykaszkolna.pl
nie intuicyjne zadanie m4rc3l: Proszę o pomoc, nie mam pomysłu jak rozwiązać to zadanie, najlepiej jakby kros mógł je rozwiązać do końca. Z góry dziękuje. Obracając trójkąt o wierzchołkach A(1; 1), B(0; 2) i C(2; 3) wokół osi OX, otrzymujemy bryłę B1. Nast¦pnie obracając bryłę B1 dookoła osi OY otrzymujemy bryłę B2. Ostatecznie, obracając w przestrzeni bryłę B2 dookoła prostej prostopadłej do osi OX oraz OY i zawieraj¡cej środek układu współrzędnych otrzymujemy bryłę B3. Oblicz objętości brył B1 i B3
7 sty 20:59
adelajda: Tyle muzgów a brak odpowiedzii
8 sty 13:15
Blee: najpierw poprawnie zapisz mózg ... później komentuj.
8 sty 15:59
Blee: A skąd masz to zadanie? Bo coś czuję że tą figurę B3 to sobie sam dodałeś
8 sty 16:05
m4rc3l: Z ksiazki autrostwa mojego nauczyciela, nic nie dodawałem, nie umiem go rozwiązać a nie mam w tym togodniu z nim kontaktu,
8 sty 17:38
Blee: to poczekaj na spokojnie do przyszłego tygodnia B1 będzie 'bębenkiem' z częściowo zabudowanym środkiem ( ścięty stożek z wyciętymi dwoma ściętymi stożkami ) B3 (o ile dobrze to sobie wyobrażam) będzie kulą 'bez jądra' w środku
8 sty 17:41
m4rc3l: Tak, takie mam zapsiane w podpowiedziach, tylko zadnie potrzebował bym na jutro wieczór jakby była możliwość...
8 sty 17:43
m4rc3l: Problem w tym, że nie wiem jak to poprowadzić do końca
8 sty 17:43
m4rc3l: ponieważ pytałem sie szkolengo nauczyciela i narysowałem 1 bryle i powiedziała mi ze narysowane dobrze ale nic z tego nie wynika, i sama nie miała czasu zrobić, jeżeli wiesz jak to zrobić byłbym dozgonnie wdzięczy
8 sty 17:44
Bleee: To nie jest 'zwykle' zadanie domowe tylko na jakiś konkurs albo ocenę. Dlatego nie uważam aby to był dobry pomysł aby Ci pokazać rozwiązanie (jak dojść do tego jakie będą promienie w figurze B3
8 sty 18:01
m4rc3l: Tak jest to zadanie na ocenę, nie bez powodu zależy mi na czasie, ale nie widzę nic w tym złego, że sam przygotowując się do matury dowiem się, jak je wykonać, pyzatym oceny nie liczą się w rektutacji na studia
8 sty 18:05
Bleee: To jest OSZUSTWO. Ty masz zrobić zadanie na ocenę, a nie ktoś Tobie ma dać gotowca którego tylko przepiszesz. Z tego co rozumiem to miałeś podpowiedź w postaci podania jakie to są kształty więc jedyne co można jeszcze zrobić to po prostu obliczyć
8 sty 18:08
m4rc3l: tutaj jest z tysiac zadań rozwiązanych, które ludzie wklepują na sprawdzianach, ale ja chcąc dowiedzieć się jak zrobić zadanie, jestem nazwany oszustem, skad możesz wiedzieć, czy nie pisze w imieniu moich znajomych... nawet mnie nie znasz a oskarrzyles mnie o oszukiwanie
8 sty 18:12
m4rc3l: brawo ty!
8 sty 18:12
Blee: 1) Nie nazwałem Ciebie oszustem. Nazwałem to co chcesz aby zostało zrobione oszustwem. Dopóki tego nie zrobisz, jak również nie masz świadomości o niemoralności tego czynu, trudno mówić o Tobie oszust. 2) Wklepują − i przeważnie nie otrzymują odpowiedzi. Albo są zjechani (przeze mnie bądź innych) albo po prostu zlani. A nawet jeśli jakiś dostanie odpowiedź −−− to jest różnica pomiędzy zadaniem: "żeby chociaż zaliczyć" od zadania DODATKOWEGO na podniesienie oceny (na zapewne 5). 3) Często też wklejają zadania z różnych konkursów −−− i to jest tutaj piętnowane. I właśnie to zadanie stawiałabym na równi z konkursowym a nie ze sprawdzianowym (jakbym miał z czym porównywać) Więc się nie obruszaj bo za mało przeżyłeś aby robić z siebie pępek świata. Obliczenie objętości figury B1 nie powinno stanowić problemu ... i sam powinieneś sobie z tym poradzić (podstawiasz do wzorów) Co do figury B3 ... polecam zrobić przekrój figury B1 przez płaszczyznę OXY (czyli przez osie OX i OY) i zobaczyć jak zachowuje się ten przekrój przy obracaniu się po osi OZ W ten sposób będziesz mógł wyznaczyć promień kuli oraz promień 'jądra' (który będzie trzeba wyrzucić).
8 sty 18:38
m4rc3l: Jeśeli zrozumiałeś moją wypowiedź jako wybuch lub jakaś formę agresji w twoją stronę to bardzo przepraszam. Po prostu nie umiem zrobić tego zadania, nie mam bladego pojęcia jak je rozwiązać, mój troche mądrzejszy kolega powiedział, że używał jakiejś całki wielokrotnej, czy coś w tym stylu, czego ja jeszcze nie brałem. Również jak ty nie pokwapi się odpowiedzią... no ale dzięki za chociaż tyle choc zadania i tak nie wiem jak zrobić
8 sty 18:52
Blee: 1) Na jaką jest to ocenę? 2) Czy objętość bryły B1 obliczyłeś? 3) Czy masz wyobraźnie przestrzenną? (istotny fakt) 4) 'Najprościej' będzie policzyć całkę ... ale nie trzeba. (zresztą jaki jest sens dawać zadanie, które wymaga czegoś czego nie ma w programie nauczania) 5) To co napisałem na samym końcu + wyobraźnia przestrzenna wystarczy do ustalenia w jaki sposób wyznaczyć promienie (mniejszy i większy). 6) 'Dla pewności' (oraz − żeby były jakieś rachunki) zalecam promienie znaleźć z wykorzystaniem pochodnej 7) Właśnie tak sobie wyobrażałem na nowo tą figurę i .... B3 jednak nie jest kulą, obracałem wokół złej osi na sam koniec Zrozum, że każda dalsza 'podpowiedź' to de facto pokazanie Ci jak wyznaczyć te promienie −−−− a właśnie w tym tkwi cały 'problem' w zadaniu (
8 sty 19:08
m4rc3l: 1) dodatkowa 6 dla każdego, kto rozwiąże to zadanie 2) mam go narysowany lecz nie wiem czy użyć tutaj wzoru V=1/3*π*r2*h 3) Nie posiadam takie, stereometria dopiero za miesiąc w moim programie 4) Zadanie dla chętnych lecz zawsze lepiej być w gronie je mających 5) przykro mi ale problem jest taki, iż ja nie posiadam jeszcze rozwiązać
8 sty 19:32
Saizou : rysunek Łap rysunek pomocniczy emotka
8 sty 19:38
m4rc3l: Objętość 1 bryły to V=6π tak? r w B1=3 a h=2? mam problem bo jak obliczyć objetość jak stożek został odciety?
9 sty 00:44
an: To jest kilka stożków przenikających się, ale wszystkie mają tę samą oś obrotu i jest to prosta suma algebraiczna objętości pięciu stożków. Pokaż wyliczenia nie jest to 6 również rysunek w/g którego to liczysz, ten Saizou obrazuje tylko otrzymaną bryłę.
9 sty 09:42
m4rc3l: objetosci b1 mam takie v1=38pi/3 v2=13pi/3 v3=7pi/3 odejmując to otrzymuje 18pi/3 wiec 6pi, a jaka ma być porwana odp?
9 sty 18:58
m4rc3l: ktoś mnie sprawdzi?
9 sty 19:14
Blee:
 1 1 1 
Vb1 =

π(32*6 − 22*4) −

π(22*2 − 12*1) −

π(32*1.5 − 12*0.5) =
 3 3 3 
 π 
=

[ 38 − 7 − 13] = 6π .... jest ok
 3 
9 sty 19:17
m4rc3l: Oezu śwtnie! połowe zadania mam zrobionego jak ktoś ma chęć to może mi powiedzieć jak zrobić resztę bo juz i tak za dużo czasu straciłem nad tym zadaniem
9 sty 19:19
matematofil: Hmm już jest po terminie oddaniu zadania więc jak wyglądały by następne obliczenia i przekształcenia?
13 sty 15:50
matematofil: Ktoś wie?
13 sty 15:52