Zbiór wartości funkcji
Patryk: Witam,
Muszę znaleźć zbiór wartości funkcji:
f(x) = √logcos2pix
Z załozenia, że to co pod pierwiastkiem ≥0 i że liczba logarytmowana > 0 wyszło mi z częsci
wspólnej założeń: x = k, k∊C.
I teraz nie wiem jak dalej ruszyć to zadanie żeby policzyć zbiór wartości...
7 sty 19:25
Pytający:
Dla x całkowitego masz cos(2π*x)=1 ⇒ f(x)=0. Znaczy zbiór wartości to {0}.
7 sty 19:48
Mila:

t=cos(2πx)
logt≥0⇔t≥1⇔cos(2πx)=1⇔x=kπ i k∊C
log1=0
f(x)=0, gdzie x=k, k∊C
7 sty 20:00
Łukasz: Ok, dzięki, ogólnie zrozumiałem zapis tylko jeszcze jedna sprawa skąd wzięło się x=kπ?
7 sty 20:15
Mila:
x=k ma być!
7 sty 20:28
Mila:
Patrzyłam na wykres miało być:
cos(2kπ)=1, i k∊C , czyli x=k
7 sty 20:30
Łukasz: Ok, wszystko już jasne

Dziękuję
7 sty 20:32
Mila:
7 sty 20:38