Przybliż używając przybliżenia liniowego wyrażenie:
fns32: Przybliż używając przybliżenia liniowego wyrażenie:
| | 1 | |
Wyznaczyłem funkcję f jako f(x) = |
| |
| | 3 + 8√x | |
Znalazlem pochodną
Tylko nie mam pojęcia w jakim punkcie mam to przybliżyć; problemem jest ten pierwiastek 8−mego
stopnia.
f(x) ≈ f(a) + f'(a)(x− a)
Np. wezmę a = 3
x = e ≈ 2.71
⇒ x − a = −0.29
f(e) = f(3) − f'(3) * 0.29
To i tak muszę znać wartość pierwiastka 8 stopnia z 3, żeby znać wartość przybliżenia chyba, że
celem tego zadania jest po prostu podstawienie do wzoru xD
7 sty 00:23
Pytający:
To wybierz takie a, że łatwo policzyć a1/8. Przykładowo a=1.
7 sty 20:06
vnec: jak masz tylko przybliżyć bez zadanej dokładności xd to weź to a czyli jak rozumiem Xo = 0
7 sty 23:52