całki podwojne, potrojne
kers02: Cześć. Mam problem i pytanie. Jak liczyć całki podwójne i potrójne (a także objętości ich itp)?
Na filmach na youtube ludzie rysują te płaszczyzny w układzie kartezjańskim, by ustalić
granice całkowania. Da się to liczyć jakimś innym sposobem, ponieważ nie umiem dobrze rysować
i odczytywać z układu 3d. Może w układzie dwóch zmienych dało by się jakos? Proszę o pomoc.
Albo jakieś rady co do nauki całek wielokrotnych.
Przykład:
Oblicz całkę potrójną z podanej funkcji w obszarze:
f(x,y,z)=x2+y2,
U: x2+y2≤4, 1−x≤z≤2−x
6 sty 23:25
jc: Nierówność 1−x ≤ z ≤ 2−x możesz zamienić na nierówność 1 ≤ z ≤ 2.
Całka się nie zmieni.
Proponuję przejść do zmiennych
x = r cos φ
y = r sin φ
Oryginalna całka.
całka = ∫02πdφ∫02 dr ∫1−r cos φ2−r cos φ r2 rdz
=∫02πdφ∫02 r3dr = 2π 24/4
6 sty 23:40