aksjomat
Wolfik: | | x | |
Wyznacz te wartości parametru m, dla których dziedziną funkcji f(x)= |
| |
| | (m−1)x2−(m−1)x+m | |
jest zbiór liczb rzeczywistych
6 sty 22:41
albi: Dziedziną tej funkcji będzie zbiór liczb rzeczywistych jeżeli wielomian w mianowniku nie będzie
miał miejsc zerowych
6 sty 23:02
Wolfik: czyli tak
żeby był zbiór liczb rzeczywistych to Δ<0
bo w przypadku gdyby była ≥0 to z dziedziny wypadnie nam jeden lub dwa pierwiastki?
6 sty 23:10
albi: Dokładnie
6 sty 23:35
albi: No i mamy tu jeszcze jeden "szczególny" przypadek
6 sty 23:36
Wolfik: żeby w ogóle policzyć deltę współczynnik przy x
2 musi być≠0⇒m≠1
później z delty wychodzi mi −3m
2+2m+1<0
| | 1 | |
z tego kolejna delta i miejsca zerowe to: 1 i − |
| |
| | 3 | |
i jak mam teraz to zaznaczyć?
skoro przy nierówności jest znak ostry, a jedynka wypada z przedziału, czyli powinniśmy niby
tak dać kropkę otwartą
6 sty 23:43
albi: Jakie jest według Ciebie rozwiązanie tej nierówności
6 sty 23:51
Szkolniak:
Jak widać w tym już 1 się nie liczy, prawda?
Więc możesz zapisać że zawiera się to w dziedzinie, a dziedzina to m∊R\{1}
6 sty 23:51
albi: Dokładnie tak jak kolega napisał i teraz sprawdzamy co dzieje się dla m=1
6 sty 23:54
Wolfik: | | 1 | |
w odpowiedziach mam właśnie przedział od (−∞, − |
| ) U <1, +∞) |
| | 3 | |
6 sty 23:54
a@b:
1/ dla m=1 f(x)=x to D=R
2/ dla m≠ 1 Δ<0
Δ=(m−1)2−4m(m−1)<0
( m−1)(m−1−4m)<0 ⇒ (m−1)(3m+1)>0 ⇒ m∊(−∞.−1/3)U(1,∞)
Odp: Df=R ⇔ m∊(−∞,−1/3) U<1,∞)
===============================
6 sty 23:55
Wolfik: dla m=1 zostaje sama jedynka
6 sty 23:56
albi: No to już masz nawet wszystko rozpisane
6 sty 23:57
Wolfik: teraz czy to zrozumiałem
żeby dziedziną funkcji były liczby rzeczywiste delta musi być mniejsza od zera bo tak jak
pisałem na początku, gdyby była ≥ to już byłoby sprzeczne z założeniem... i z tego warunku
| | 1 | |
mamy przedział m∊(−∞,− |
| )U U (1, +∞) |
| | 3 | |
teraz drugim warunkiem jest to, że jeśli podstawimy za m jedynkę to zostanie nam sam x, który
też będzie należał do R
i biorąc to w całość domykamy przy jedynce właśnie przez ten 2 warunek?
7 sty 00:06
albi: Mhm
7 sty 00:08
Wolfik: dziękuję Wam
7 sty 00:09
a@b:
Ćwicz uparcie dalej, dalej....
7 sty 00:12
albi: Jeszcze będzie z Ciebie matematyk Wolfik z takim tempem dodawania zadań
7 sty 00:13
Wolfik: no może trochę przesadzam z tym dodawaniem

ale samemu w ogóle nie ruszyłbym do przodu
przez to, że niektórych zadań zacząć nie umiem samemu nawet
także jestem bardzo wdzięczny za każdą pomoc tutaj
7 sty 00:22
albi: Dodawaj dodawaj ile wlezie, od tego tu są ludzie żeby tłumaczyć i pomagać
7 sty 00:24
a@b:
I tak trzymaj.... zawsze pomożemy

Na zdrowie łap ...
7 sty 00:24
a@b:
Czy albi=a7?
7 sty 00:25
albi: Niee ja tutaj działam dopiero od świąt jeżeli chodzi o odpowiedzi, wcześniej tylko zadawałem
pytania
7 sty 00:27
a@b:
Ok
7 sty 00:28