x+1 | x3+1 | |||
Uzasadnij, że jeśli liczba | jest liczbą naturalną większą od 1 to liczba | |||
x | x3 |
x+1 | ||
zał: | ∊N | |
x |
x3+1 | ||
teza: | ∊N | |
x3 |
x+1 | 1 | ||
= 1+ | ⇒x=1 | ||
x | x |
x+1 | ||
nie za bardzo wiem jak to udowodnić dalej, chyba to jest oczywiste, skoro | ∊N to | |
x |
x3+1 | ||
∊N | ||
x3 |
x3+1 | ||
jeśli doszedłeś że x=1 to wystarczy go podstawić w wyrażenia | ||
x3 |
x3+1 | 1 | ||
=1+( | )3 | ||
x3 | x |
1 | ||
Otrzymane wyrażenie jest liczbą naturalną, bo | jest liczbą naturalną (wykazane przez | |
x |
x3+1 | 1 | ||
= 13+ | |||
x3 | x3 |
1 | 1 | 1 | 1 | |||||
jeśli 1+ | =k i k∊N , to | =k−1 , | =(k−1)3 , 1+ | =(k−1)3+1∊N | ||||
x | x | x3 | x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |