aksjomat
Wolfik: Udowodnij, że dla m∊R, n∊R/{−1,0} liczby:
| 1+m | | m+n | | m+n2 | |
| , |
| , |
| w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny. |
| 1+n | | 2n | | n+n2 | |
zależność
6 sty 19:00
Blee:
da
6 sty 19:02
6 sty 19:09
Szkolniak: | | m+n | | m+1 | | m+n2 | |
2( |
| )= |
| + |
| |
| | 2n | | n+1 | | n+n2 | |
| m+n | | m+1 | | m+n2 | |
| = |
| + |
| |
| n | | n+1 | | n(n+1) | |
| m+n | | n(m+1)+m+n2 | |
| = |
| |
| n | | n(n+1) | |
n(n+1)(m+n)=n(nm+n+m+n
2)
n(n+1)(m+n)=n(nm+m+n
2+n)
n(n+1)(m+n)=n[m(n+1)+n(n+1)]
n(n+1)(m+n)=n(n+1)(m+n)
L=P, cnw.
6 sty 19:14
Wolfik: czyli mój sposób znów bez sensu?
6 sty 19:24
Wolfik: możemy od razu przyrównać te dwie strony równania skoro dopiero tezą jest to, że jest
arytmetyczny?
nie powinniśmy tak przekształcać tych dwóch skrajnych, żeby wyszło to co w środku?
6 sty 19:27
Blee:
to przekształcaj
6 sty 19:30
Blee:
zwykłe pisało się znak zapytania nad znakiem '=' bądź nierównością
6 sty 19:31
Wolfik: czyli nie będę miał obciętych punktów za jeden i drugi sposób? oba są poprawne?
6 sty 19:33
a@b:
zad2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż,że liczby |
| , |
| , |
| |
| | log32 | | log62 | | log122 | |
w podanej kolejności tworzą ciąg arytmetyczny
Podaj ogólny wyraz tego ciągu
6 sty 19:34
Szkolniak: Nawet jeśli to zadanie sformułowane jest "udowodnij", a nie "sprawdź", co chyba zmienia postać
rzeczy między jednym a drugim?
Przynajmniej tak mi się wydaje
6 sty 19:35
jc: | 1 | | m+1 | | m+n2 | | 1 | | n(m+1) + (m+n2) | |
| ( |
| + |
| ) = |
| |
| |
| 2 | | n+1 | | n2+n | | 2 | | n2+n | |
| | nm + n + m + n2 | | (n+1)(n+m) | | n+m | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2n(n+1) | | 2n(n+1) | | 2n | |
6 sty 19:40
Wolfik:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
teza: |
| , |
| , |
| − ciąg arytmetyczny |
| | log32 | | log62 | | log122 | |
dowód:
przeksztalcam równoważnie
log
23, log
26, log
212
log
26=log
26
L=P
jak wyzej
cnd
6 sty 19:44
Wolfik: a nie, nie L=P
po prostu ⇒ciąg arytmetyczny
6 sty 19:49
a@b:
Można też tak :
log23, log26, log212
Sprawdzamy czy stała jest różnica r takiego ciągu
r= log26−log23= ...=1
i r= log212−log26=...=1
zatem takie liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r=1
6 sty 20:06
Wolfik: i jak wyznaczyć ten ogólny wzór?
an=a1+(n−1)1
6 sty 20:08
a@b:
tak
6 sty 20:12
Wolfik: mogę za a1 podstawić log23?
wtedy by mi wyszło an=n+log23−1, ale głupoty piszę raczej
6 sty 20:17
a@b:
Jeżeli w zadaniu jest podane ,że
liczby log
23, log
26, log
212 są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu arytmetycznego
Pisz −1 zaraz po n (ładniej wygląda
to a
n=n−1+log
23
jeżeli trzecim , czwartym, piątym
to a
n= n−3+log
23
itd....
A w tym zadaniu takiego zapisu nie podałam
6 sty 20:30
Wolfik: czyli jeśli nie wiemy które są to wyrazy tak jak w naszym przypadku to zapisujemy to jako?
6 sty 20:34
a@b:
To nic nie zapisujemy
6 sty 20:36
Wolfik: dziękuję znów
6 sty 20:39