Całkowanie numeryczne - wzór przybliżony
Bob: Znaleźć wzór przybliżony postaci:
∫01 f(x)dx ≈ Af(13) + Bf(23)
6 sty 18:49
mat: | | 1 | | 1 | |
dla takiego przybliżenia jedynie sensowne wydają się A= |
| , B= |
| |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 19:06
Bob: A skąd to się bierze?
6 sty 19:32
mat: zrób sobie rysunek, najprościej mówiąc − z symetrii
(oczywiście musi być A+B=1 − długość przedziału)
6 sty 20:04
Bob: Do rozwiązania tego zadania muszę użyć jednego z: kwadratura Newtona Cotesa, wzór trapezów,
wzór Simpsona.
Ale nie wiem, które zagadnienie się odnosi do tego zadania.
6 sty 20:12
mat: no tak, jest to czysty wzor trapezow
| | 1 | |
∫abf(x)dx= |
| (b−a)[f(a)+f(b)] |
| | 2 | |
a=0, b=1
6 sty 21:52
mat: aaa nie bo tam masz te 1/3 i 2/3
6 sty 21:52
mat: no to Metody Newtona−Cotesa
6 sty 21:55
Bob: Mógłbyś jakoś pokazać jak użyć tego wzoru do tego zadania?
Bo niestety nadal nie wiem jak to powinno wyglądać
6 sty 22:29
mat: Jeżeli funkcję f przybliżymy funkcją liniową w pkt x
1 i x
2
| | x−x2 | | x−x1 | |
to f(x)≈ |
| f(x1)+ |
| f(x2) (łatwo sprawdzić, że w x1 i x2 to to |
| | x1−x2 | | x2−x1 | |
samo)
| | 1 | | 2 | |
Niech x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
f(x)≈−3(x−2/3)f(1/3)+3(x−1/3)f(2/3)≈2f(1/3)−f(2/3) +3x(f(2/3)−f(1/3))
| | 3 | |
∫01f(x)dx ≈ 2f(1/3)−f(2/3) + |
| (f(2/3)−f(1/3)) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫01f(x)dx ≈ |
| f(1/2) + |
| f(3/2) |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 23:18