Rozwiąż równannie
Bartek: Jedynym rzeczywistym pierwiastkiem równania: x3 −2017x2−2017x−2018=0 jest liczba 2018.
Rozwiąż równanie:
(2019x−1)3−2017(2019x−1)2−2017*2019x−1=0
6 sty 17:37
ite:
x3 −2017x2−2017x−2018=0
(x−2018)(x2+x+1)=0 (1)
(2019x−1)3−2017(2019x−1)2−2017*2019x−1=0
(2019x−1)3−2017(2019x−1)2−2017*2019x−2017(−1)−2018=0
(2019x−1)3−2017(2019x−1)2−2017(2019x−1)−2018=0 (2)
teraz równanie (2) zapisz w postaci iloczynowej (1)
6 sty 18:12
Mila:
Ładnie

Może Bartek też podstawić teraz :
2019x−1=y
6 sty 22:08
ite: Już myślałam, że to Bartek chwali się rozwiązaniem : )
6 sty 22:25
jc: n=2017
x3−nx2−nx−n−1=x3−1 − n(x2+x+1)=(x−1)(x2+x+x)−n(x2+x+1)=(x−1−n)(x2+x+1)
6 sty 22:58