Kilka zadań z matematyki, proszę o pomoc
mmmstd: hej, pomoże ktoś?
1.Rozwiąż nierówność:
√3 · 3
−x < 9
log
2(3 − 2x) − log
2(4x − 1) < 1
2. Rozwiąż równanie:
3.Pomiędzy liczby 24 i 4 wstaw dwie liczby w taki sposób, aby trzy pierwsze utworzyły ciąg
arytmetyczny, a trzy ostatnie – ciąg geometryczny.
4.Naszkicuj wykres funkcji f. Określ jej dziedzinę i zbiór wartości, wyznacz miejsca zerowe,
omów monotoniczność
f(x) = 2
x + 3
6 sty 16:54
Jerzy:
1) 31/2 − x < 32 , dalej potrafisz ?
6 sty 16:58
mmmstd: Tak, dziękuję, czekam za resztą
6 sty 17:00
Szkolniak: 3) zapiszmy szukany ciąg jako (24,x,y,4)
z własności ciągu arytmetycznego: 2x=24+y
z własności ciągu geometrycznego: y
2=4x
y
2=48+2y
y
2−2y−48=0
(y−8)(y+6)=0
y=8 v y=−6
przypadek 1: y=8 ⇒ x=16
ciąg ma postać (24,16,8,4)
przypadek 2: y=−6 ⇒ x=9
ciąg ma postać (24,9, −6, 4)
6 sty 17:05
mat123: 1. c)
log
2x jest funkcją różnowartościową rosnącą zatem otrzymujemy:
i teraz rozwiązujesz zwykłą nierówność oczywiście wcześniej musisz wyznaczyć dziedzinę
2.
x
0 =
π6
x = x
0 + 2kπ v x = −x
0 + 2kπ
6 sty 17:07
Szkolniak: 4) f(x)=2
x+3
a) dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych
b) zbiór wartości
wykres funkcji f jest przesunięty o 3 jednostki w górę względem pierwotnej funkcji
| | 2 | |
y= |
| , której zbiorem wartości jest przedział (0;+∞), więc zbiorem wartości 'nowej' |
| | x | |
funkcji będzie przedział (3;+
∞)
c) miejsca zerowe
2
x+3=0
2
x=−3
sprzeczność, brak miejsc zerowych
d) funkcja jest rosnąca w całej swojej dziedzinie
6 sty 17:16
mat123:

4.
f(x) to nic innego jak wykres g(x) = 2
x przesunięty o wektor v=[0, 3] (3 jednostki w górę).
czerwony punkt: (0,1)
niebieski (0,3)
6 sty 17:18
mmmstd: Dziękuję bardzo, zostało jeszcze 1a do wyjaśnienia mi
6 sty 17:41
Des: Dobrze przepisałeś?
6 sty 18:11
6 sty 18:13
Des:
| sin2x + cos2x − cos2x | |
| > tgx |
| cos2x | |
tg
2x > tgx
tgx( tgx − 1) > 0 ...
6 sty 18:17
Szkolniak: + dziedzina
6 sty 18:19
Jerzy:
Lewą stronę sprowadź do wspólnego mianownika i wykorzystaj: 1− cos2x= sin2x
6 sty 18:20