2 | ||
Znajdź równanie tej stycznej do wykresu funkcji f(x)=x− | , która jest prostopadła do | |
x2 |
2 | ||
prostej określonej równaniem y=− | x+1 | |
3 |
x3−2 | ||
f(x)= | ||
x2 |
x4+4x | ||
f'(x)= | ||
x4 |
2 | 2 | 3 | ||||
y=− | x+1 => a=− | => a prostej prostopadłej => a= | ||||
3 | 3 | 2 |
x4+4x | 3 | ||
= | |||
x4 | 2 |
2 | ||
f(2)=2− | =1,5 | |
4 |
3 | ||
1,5= | *2+b => b=−1,5 | |
2 |
3 | ||
y= | x −1,5 | |
2 |
3 | ||
y= | x −2,5 | |
2 |
2 | ||
f(2)=3− | = 2,5 | |
4 |
3 | ||
Odp : y= | x−1,5 | |
2 |
4 | ||
f'(xo)= 1+ | ⇒ xo3=8 ⇒ xo=2 to yo=2−0,5= 1,5 | |
x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |