Wyznacz liczby należące do zbioru
manila@wp.pl: Wyznacz liczby należące do zbioru A={nϵN:n|50}
6 sty 14:54
man@wp.pl: wiesz co oznacza n|50 ?
6 sty 14:57
manila@wp.pl: właśnie nie i nigdzie nie mogę znaleźć
6 sty 15:04
man@wp.pl: n|50 → n dzieli 50
czyli szukasz liczb naturalnych które są dzielnikami 50
6 sty 15:10
man@wp.pl:
np. n|20
jakie liczby są dzielnikami 20?
n={1,2,4,5,10,20}
6 sty 15:11
man@wp.pl: miało być n∊{1,2,4,5,10,20}
6 sty 15:12
manila@wp.pl: Serdecznie dziękuję za pomoc.
6 sty 15:20
Mila:
50=21*52
Liczba dzielników=(1+1)*(2+1)=6
D50={1,2,5,10,25,50}
6 sty 16:54