Mila:
Masz rozłożyć na rzeczywiste ułamki proste.
x
4+10x
2+9=0
x
2=t,
Δ=100−36=64
t
1=−9 lub t
2=−1
x
4+10x
2+9=(x
2+1)*(x
2+9)
| x3−2x2−7x+6 | | Ax+B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (x2+1)*(x2+9 | | x2+1 | | x2+9 | |
x
3−2x
2−7x+6=(Ax+B)*(x
2+9)+(Cx+D)*(x
2+1)
1) x=0
L=6, P=9B+D stąd
9B+D=6
2)x=1
L=−2 , P=(A+B)*10+(C+D)*2 stąd :
10A+10B+2C+2D=−2
3)x=−1
L=10 , P=(−A+B)*10+(−C+D)*2 stąd:
−10A+10B−2C+2D=10
4) x=2
L=−8, P=(2A+B)*(13)+(2C+D)*5 stąd:
26A+13B+10C+5D=−8
(2+3) 20B+4D=8 /:4⇔
5B+D=2 i 9B+D=6 stąd
B=1 i D=−3
podstawiam do (2 i 4)
10A+10 +2C−6=−2 i 26A+13+10C−15=−8⇔
5A+C=−3 i 13A+5C=−3
C=−2A i 5A−2A=−3
A=−1 i C=2
==============
| x3−2x2−7x+6 | | −x+1 | | 2x−3 | |
| = |
| + |
| |
| (x2+1)*(x2+9 | | x2+1 | | x2+9 | |
==========================