Całka, krzywe
Nick:

Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi : y= x
2 + 2, y =
2x, x=1, x=e
Oznaczyłem to pole (kolor pomarańczowy) ale nie wiem jak mam określić D. Jakieś wskazówki?
6 sty 13:05
Blee:

no to masz zwykłą całkę:
∫
1e ( f(x) − g(x) ) dx
gdzie f(x) to 'górna całka' (ta 'wyżej'), a g(x) to 'całka dolna' (ta 'niżej')
6 sty 13:11
Nick: ∫1e(2x − (x2+2) ) dx i to tyle? Bo widziałem podobne zadanie gdzie dzielono te funkcję
na części żeby wyliczyć.
6 sty 13:18
Blee:
no raczej na odwrót funkcje
6 sty 13:24
Blee:

np. w tym przypadku miałbyś tak jak piszesz ... bo najpierw robisz:
∫
x1x2 (czerwona − zielona) dx
a później
∫
x2x3 (niebieska − zielona) dx
ale u Ciebie to inaczej wygląda ... od początku do samego końca masz 'czerwona − niebieska'
(patrz mój rysunek z 13:11)
6 sty 13:29