Teoretyczne , mało matematyczne pytanie młodego czlowieka
Licealista: Część , wiem że to forum zadaniowe ale mam pytanie bardziej teoretyczne . Chodzę do 2 klasy
liceum z rozszerzona matematyka , wydaje mi się że jestem całkiem dobry z tego przedmiotu . Na
2 semestr mam 4, ale nie chodzę na żadne korepetycje . Moje pytanie brzmi czy bez żadnych
korepetycji jestem w stanie ładnie napisać maturę z rozszerzenia? Czy matura z rozszerzonej
matematyki jest trudna − czy tak jak na biologi klucz jest bardzo wredny? No i jeszcze jedno
czy osoba nie będąca żadnym geniuszem matematycznym poradzi sobie ? Przepraszam , że tak długo
ale im bliżej natury tym bardziej nurtują mnie te pytania
6 sty 12:52
salv: Zależy jaka się trafi matura w danym roku.Raz będzie nieciekawe zadanie ze stereometrii,drugi
raz z prawdopodobieństwa,a raz będzie wszystko prostsze jeśli dużo umiesz.Oczywiście wszystko
jest do zrobienia,kwestia tylko tego ile czasu na to poświęcisz.Bez problemu napiszesz
wysoko,jeśli przysiądziesz i będziesz robił zadania.Gwoli ścisłości może to zabrzmi
śmiesznie,ale nie ma to dużego znaczenia co masz z matematyki − mój znajomy z liceum miał
6,jeździł na konkursy,a przy rozszerzeniu się zestresował i napisał je na 30%,ale aktualnie
studiuje matematyke i swietnie mu idzie.Chłodna głowa i do przodu.
6 sty 13:01
Blee:
Licealisto −−− prawda jest taka, że praktycznie wszystkie działy matematyki, z którymi będziesz
miał styczność (poza prawdopodobieństwem) tak naprawdę nie wymagają od Ciebie 'bycia
geniuszem'. Wystarczy, że przerobisz 'odpowiednią' liczbę zadań w celu wyrobienia sobie
'odruchu' tudzież poznania 'schematu rozwiązania'.
6 sty 13:09