Całka ograniczona krzywymi
Nick: Witam. Mam takie zadanie:
Oblicz całkę ∫∫(3x − siny) dxdy jeśli obszar D jest ograniczony krzywymi x=0, x= π/2, y=0, y −
x = 0
Zrobiłem coś takiego:
∫π/20 dx ∫x0 (3x − siny) dy = ∫π/20 [cosy]x0 dx = ∫π/20 cosx dx =
[sinx]π/20 = 1
Sprawdzałem to na kalkulatorze w internecie i wyniki się nie zgadzają, w kalkulatorze wychodzi
coś takiego:
18(8−4π+π3)
Mógłby mi ktoś pomóc, gdzie zrobiłem błąd?
6 sty 11:20
albi: źle policzyłeś całkę ∫(3x − siny)dy
6 sty 11:30
Nick: cosx − cos0? o to chodzi?
6 sty 11:33
albi: Nie, zastanów się czy całka z tego to na pewno sam cosinus
6 sty 11:34
albi: A oprócz tego cosx − cos0 ≠ cosx
6 sty 11:35
Nick: No to w takim razie chodzi o to 3x, tylko nie mam pojęcia co z nim zrobić, myślałem że to
omijamy gdyż biorę pod uwagę to co przy y
6 sty 11:38
albi: Nie, uznajesz 3x jako współczynnik, możesz go równe dobrze dać za znak całki
6 sty 11:39
albi: Powinno być ∫(3x−siny)dy = 3x∫dy − ∫(siny)dy
6 sty 11:40
Nick: y + cosy?
6 sty 11:46
albi: Dokładniej to 3xy + cosy
6 sty 11:49
Mila:

x=0, x= π/2, y=0, y − x = 0
0∫
π/2[
0∫
π/2(3x−siny)dy]dx=
| | 3π | |
=0∫π/2([3xy+cosy]0π/2)dx=0∫π/2[ |
| x−1]dx= |
| | 2 | |
| | 3π | | 3π | | π | | π | |
=[ |
| x2−x]0π/2= |
| *( |
| )2− |
| = |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
6 sty 20:42