matematyka
ptysiek: Rozwiąż równanie korzystając ze wzorów skróconego mnożenia
a) (3−x)2 − (x−1/3)2 = 2/9
b) 4(1/2x − 3)2 = (6−x)2
c) (6+1/3x)(−1/3x+6) + (1/3x − 4)2 = 4
6 sty 10:45
albi: I w czym masz problem?
6 sty 10:51
ptysiek: w ułamkach
6 sty 11:06
6 sty 11:09
albi: Jeżeli w podniesieniu do kwadratu to przypomnij sobie mnożenie pierwiastków, jeżeli w tym że
masz ułamki w równaniu już po podniesieniu do kwadratu to możesz pomnożyć obustronnie równanie
by się ich pozbyć
6 sty 11:14
ptysiek: tak
6 sty 11:26
salamandra: podnosisz do potęgi i licznik i mianownik
6 sty 11:27
Mila:
a)
| | 1 | | 2 | |
(3−x)2 − (x− |
| )2 = |
| ⇔ |
| | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
9−6x+x2−(x2− |
| x+ |
| )= |
| |
| | 3 | | 9 | | 9 | |
27−18x+2x−1=0 [ i po ułamkach ]
−16x=−26 /:(−16)
6 sty 14:47