znaleźć macierz przekształcenia liniowego
student: Poproszę o pomoc
Znaleźć macierz przekształcenia liniowego we wskazanych bazach:
u1 = (1,0,0,−1), u2 = (1,0,0,1), u3 = (0,1,1,0), u4 = (0,1,−1,0)
v1 = (1,1,0), v2 = (0,1,0), v3 = (0,1,1)
6 sty 07:18
jc: Przekształcenie liniowe przestrzeni 4 wymiarowej w 3 wymiarową.
Każda macierz o 4 kolumnach wysokości 3 jest macierzą takiego przekształcenia
6 sty 09:19
student: I taka po prostu jest odp?
6 sty 09:22
student: A takie przekształcenie?− polecenie takie samo
L(x, y, z) = (y − x, x + z, y − z),B = {(1,1,0), (0,1,1), (1,3,3)}
L: R4 −> R3, L(x,y,z,t) = (x + y,x +z,x+t)
6 sty 09:24
student: ponnawiam
6 sty 14:02
student: Ponawiam vs. pierwotna treść
6 sty 14:46
student: Może ktoś nakoerować?
6 sty 19:21
jc: Podajesz 2 wzory na L. Który jest właściwy?
6 sty 19:34
student: W zadaniu mam 2 podpunkty i właśnie coś mi się nie zgadza − a czy w pierwotnej treści coś jest
nie tak? (tam gdzie jest u i v)
6 sty 19:37
jc:
L(x, y, z) = (y − x, x + z, y − z)
B = {(1,1,0), (0,1,1), (1,3,3)}
L(1,1,0) = (0,1,1)
L(0,1,1)=(1,1,0)
L(1,3,3)=(2,4,0)=4*(1,1,0)+6(0,1,1)−2*(1,3,3)
Macierz
0 1 4
1 0 6
0 0 −2
6 sty 19:46
student: Ok, dzięki
Czyli wg Cb to L: R4 −> R3 dotyczy u1−u4, v1−v3,o którym pisałem na wstępie?
6 sty 20:00
student: L: R4 −> R3, L(x,y,z,t) = (x + y,x +z,x+t)
6 sty 20:01