Kombinatoryka
Whale: Ile różnych funkcji można utworzyć na zbiorze X = {1, 2, 3, 4} o wartościach ze zbioru Y = {5,
6, 7, 8, 9, 10}?
Wynik to 1296. Mogę prosić o pomoc w dojściu do tego wyniku?
5 sty 23:34
Blee:
64 = 1'296
5 sty 23:37
Blee:
Każdemu elementowi ze zbioru X dobieramy jeden z sześciu możliwych elementów zbioru Y
5 sty 23:37
a@b:
6*6*6*6=64=1296
5 sty 23:38
iri : Ile trójwyrazowych ciągów można utworzyć z elementów zbioru Z = {1, 2, 3, 4}, jeżeli:
a) ciągi są różnowartościowe,
b) wyrazy ciągów mogą się powtarzać?
13 maj 22:02
wredulus_pospolitus:
(a) 4*3*2
(b) 43
13 maj 22:20