oprocentowanie proste
Kazik: Oprocentowanie proste, możecie sprawdzić czy dobrze zrobiłęm te dwa zadanka?
1) Oblicz jaką wartość osiągnie kapitał 500 zł po a) 4 latach b) 198 dniach przy stopie 12%
czy to po porstu:
a) FV= 500*(1+0,12*4)
b) FV= 500*(1+0,12*198/365)
2) Wpłacasz na lokatę 3600 zł. Przez 4 miesiące obowiązuje stopa 6%, a przez następne 3
miesiące 5,5%, a w ostatnich 5 miesiącach 4,5%. Podaj saldo końcowe oraz stopę przeciętną tej
inwestycji
no to ze wzoru na przeciętną stopę procentową
stopa przeciętna to 1/3*[(4/12*0,006+ 3/12*0,055+5/12*0,045)] = 0,0115
i wtedy obliczam FV= 3600*(1+0,0115)= 3641,1 czyli saldo wynosi 41,1 zł

?