calka podstawienie
bart: Witam, nie moge poradzić sobie z dwiema całkami, co do jednej znalazłem tutaj małą podp ze jest
pominięcie pierwiastka ale nie bradzo wiem o co chodzi.
1.∫√tg5 x 1/(cos2 x) dx
2.∫lnx−2/x dx
w 1 t=tgx a dt=1/cos2dx
niby dobrze a mi wychodzi zly wynik prosze o pomoc...
5 sty 21:10
Mila:
Zapisz ułamki za pomocą dużej litery U
U{ licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamrami.
Teraz Twój zapis jest nieczytelny.
5 sty 21:12
5 sty 21:17
ite: w drugiej podstawienie t = ln(x)−2
5 sty 21:41
bart: czyli w druiej bd ∫dt*t ?
5 sty 21:42
bart: oj raczej chyba nie :<
5 sty 21:44
Mila:
| | 2 | | 2 | |
∫√t5dt=∫t5/2 dt= |
| t7/2= |
| *√tg7x+C |
| | 7 | | 7 | |
5 sty 21:48
5 sty 21:48
bart: Boże, tam w pierwszym bedzie 5/2 a nie 1/5 troche tych zadanek przerobilem i juz mozg sie
zacial hehe
dziekuje wam slicznie

!
5 sty 21:50
Mila:
5 sty 21:56
bart: | | 1 | | 1 | |
w 2 tam wyjdzie ∫t*dt= |
| t2+C= |
| (lnx−2)2+C |
| | 2 | | 2 | |
jakby ktoś tu był i potrzebował wyniku
5 sty 21:58