Parzystość funkcji
Olek: Wiadomo, że funkcja f jest parzysta (nieparzysta). Czy wynika stąd, że parzyste(nieparzyste) są
poniższe funkcje
c)g(x)=−f(−x)
5 sty 20:46
Adamm:
Definicja.
f jest parzysta ⇒ f(x) = f(−x), x∊D, D − dziedzina
f jest nieparzysta ⇒ f(x) = −f(x), x∊D
5 sty 20:49
Olek: Zapisać to jako
Gdy f jest parzysta to:
g(x) = −f(−x), dziedzina zostaje symetryczna
g(−x) = −f(−(−x)) = −f(x) czyli funkcja jest nieparzysta?
5 sty 20:53
Adamm:
dlaczego jest nieparzysta?
g by była nieparzysta, gdyby g(−x) = −g(x)
5 sty 21:28
Olek: to nie jest ani parzysta, ani nieparzysta?
5 sty 22:29
ite: Czy dziedzina funkcji g jest taka sama jak f ?
Wtedy warunek ∀x∊D (x∊D ⇒ (−x)∊D) jest spełniony.
Jeśli funkcja f jest parzysta (czyli spełniony jest warunek f(x) = −f(x) )
g(x)=−f(−x)=−f(x)
g(−x) = −f(−(−x)) = −f(x)
⇒ g(x)=g(−x) więc funkcja g również jest parzysta.
6 sty 11:33
ite:
Warunek drugi (funkcja f jest nieparzysta) spróbuj przeanalizować sam.
20:49 zginął minus w ostatniej linijce definicji:
f jest nieparzysta ⇒ f(x) = −f(−x), x∊D
6 sty 11:38