trapez
Kira:
Pole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu r jest równe P.
Wyznacz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty styczności
tego okręgu z trapezem. Podaj stosowne załozenia
5 sty 19:23
a@b:
Hej
Mila 
działasz? ( bo nie chcę na darmo pisać dubla
5 sty 20:19
5 sty 20:23
Mila:

h=2r
a+b=2c− okrąg wpisany trapez
(a+b)*r=P
2cr=P
| | h | | 2r | | 4r2 | |
2) sinα= |
| = |
| ⇔sinα= |
| |
| | c | | | | P | |
AKON− deltoid i promienie są prostopadłe do boków trapezu,
zatem z sumy katów czworokąta:
α+|∡NOK|=180
o
| | 1 | |
PΔNOK=PKOL= |
| *r2*sin(180−α)= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 4r2 | |
= |
| r2*sinα= |
| *r2* |
| |
| | 2 | | 2 | | P | |
3) suma kątów przy ramieniu tr. jest równa 180
o
|∡MOL|=|∡MON=α|
4)
=========================
5 sty 20:43
a@b:
| | √P | |
i jeszcze założenie r∊(0, |
| > |
| | 2 | |
| | √P | |
dla r= |
| trapez jest kwadratem o boku 2r |
| | 2 | |
5 sty 21:01
Mila:
5 sty 21:14