Trójkąt równoramienny
Patryk: Witam,
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd w rozwiązaniu w pierwszym sposobie za P podstawiono "ah" w
trzeciej linijce: ah = (a+b)*r ? Bo po prawej stronie równania był wykorzystany wzór na pole a
po lewej nie wiem skąd się to wzięło.
https://zadania.info/d645/3676056
5 sty 19:10
a@b:
| | 2a+2b | |
P=rp , gdzie p−− połowa obwodu p= |
| = a+b |
| | 2 | |
to P=r(a+b)
5 sty 19:13
Patryk: To wiem, ale skąd wzieło się "ah"?
5 sty 19:13
5 sty 19:14
albi: bo pole to bok przez 2 a bok wynosi 2a więc mamy 2ah/2 = ah
5 sty 19:15
albi: pole to bok przez 2 pomnożony przez wysokość opuszczoną na ten bok*
5 sty 19:15
a@b:
5 sty 19:16
Patryk: Dzięki
5 sty 19:16