aksjomat
Wolfik: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n>2 liczba n4+n2+1 jest liczbą złożoną.
złożona czyli nie pierwsza i da się zapisać w postaci iloczynu 2 liczb?
5 sty 17:57
a@b:
....=(n2+1)2−2n2+n2= (n2+1)2−n2=(n2+n+1)(n2−n+1)
i dodaj komentarz
5 sty 18:16
student: n4+n2+1 = n4+2n2+1 − n2 = (n2+1)2 − n2
5 sty 18:16
Wolfik: okej, czyli (n2+1)2 po rozpisaniu jest równy n4+2n2+1 dlatego później odjęliśmy −2n2,
rozumiem
problem w tym, że w ogóle tego nie widzę jak zaczynam zadania
5 sty 19:21
a@b:
"trenuj" do skutku !
5 sty 19:24
albi: Sam zauważyłeś że trzeba to zapisać jako iloczyn 2 liczb więc wiesz do czego masz dążyć a żeby
widzieć resztę trzeba przerobić x zadań
5 sty 19:25