aksjomat
Wolfik: Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenie:
| a | | b | | c | |
| + |
| + |
| |
| (a−b)(a−c) | | (b−c)(b−a) | | (c−a)(c−b) | |
5 sty 16:19
janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika

c − b = − ( b − c)
itp.
5 sty 16:42
Wolfik: a−b=−(b−a)
a−c=−(c−a)
zaraz wysle rozwiazanie
5 sty 17:16
Wolfik: jaki będzie wspólny mianownik tego? nie wychodzi mi to sprowadzenie
5 sty 17:26
Mila:
a≠b i a≠c i b≠c
1) Dodaję (1) i (2) ułamek
| a | | b | | a*(b−c)−b(a−c) | |
| − |
| = |
| = |
| (a−b)*(a−c) | | (b−c)*(a−b) | | (a−b)*(a−c)*(b−c) | |
| | ab−ac−ab+bc | | −ac+bc | |
= |
| = |
| |
| | (a−b)*(a−c)*(b−c) | | (a−b)*(a−c)*(b−c) | |
2) teraz do tego dodaję trzeci ułamek
| −ac+bc | | c | |
| + |
| = |
| (a−b)*(a−c)*(b−c) | | (c−a)*(c−b) | |
| | −ac+bc | | c | |
= |
| + |
| = |
| | (a−b)*(a−c)*(b−c) | | (a−c)*(b−c) | |
| | −ac+bc+c*(a−b) | |
= |
| = |
| | (a−b)*(a−c)*(b−c) | |
| | −ac+bc+ac−bc | |
= |
| =0 |
| | (a−b)*(a−c)*(b−c) | |
Teraz jasne?
5 sty 21:07
Wolfik: próbuje zrozumieć
5 sty 21:09
Wolfik: korzystałaś z tej zależności, że a−b=−(b−a), a−c=−(c−a), b−c=−(b−c)?
i dlatego na samym początku zmienił znak się z plusa na minus, bo b−a=−(a−b)?
5 sty 21:21
Wolfik: już wiem, dziękuję za pomoc
5 sty 21:51
Mila:
wWdrugim ułamku w mianowniku zmiana: zamiast (b−a ) zapisuje (a−b) i wtedy minus przed cały
ułamek
w trzecim ułamku dostosowuję mianownik do mianownika: (a−b)*(a−c)*(b−c)
zatem zamiast :
(c−a)(c−b) przekształcam na (−1)*(a−c)*(−1)*(b−c)=(a−c)*(b−c) , czyli tu nic przed ułamkiem
nie trzeba zmieniać,
a taki mianownik upraszcza nam obliczenia.
5 sty 21:55