Geometria
Basia: W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi długości 150 punkt P jest środkiem krawędzi AA', punkt Q
środkiem krawędzi BC, zaś punkt R, środkiem przekątnej górnej podstawy. Oblicz cos kąta PQR
5 sty 15:31
Mila:

2a=150
1) W ΔPA'R: |PR|
2=a
2+(a
√2)
2 ⇔|PR|
2=3a
2
W ΔABQ: |AQ|
2=(2a)
2+a
2 ⇔|AQ|
2=5a
2
W ΔPAQ: |PQ|
2=a
2+5a
2 ⇔|PQ|
2=6a
2
2) |QR|=|AQ|
W ΔREQ: |RQ|
2=5a2
3) W ΔPQR: z tw. cosinusów
|PR|
2=|PQ|
2+|RQ|
2−2*|PQ|*|RQ| *cosδ
3a2=6a
2+5a
2−2*a
√6*a
√5 cosδ /:a
2
3=6+5−2
√30 cosδ
8=2
√30cos δ
==============
5 sty 17:38
Basia: a jeszcze jak obliczyć pole powierzchni trójkąta PQR
5 sty 17:50
Mila:
δ− kąt ostry
| 1 | |
PΔPQR= |
| *|PQ|*|QR|*sinδ |
| 2 | |
dokończ
Masz odpowiedź do zadania?
5 sty 17:56
Basia: no właśnie nie mam
5 sty 17:58
Mila:
To dokończ i napisz wynik.
5 sty 18:01