aksjomat
Wolfik: Liczby dodatnie a i b spełniają warunek U{a
2−b
2}{ab)=−1. Oblicz wartość wyrażenia
U{a
2−b
2}{ab)=−1/*ab
a
2−b
2=−ab
ab=−(a
2−6b
2)
| | a2+4b2 | | a2+4b2 | |
|
| = |
| |
| | 2ab | | −2(a2−6b2) | |
co dalej?
5 sty 15:10
5 sty 15:12
Szkolniak: a,b>0
| a2−b2 | | a2+4b2 | |
| =−1, a wyrażenie: |
| |
| ab | | 2ab | |
a
2−b
2=−ab
a
2+ab−b
2=0
a
2+ba−b
2=0
Δ=b
2+4b
2=5b
2
√Δ=
√5b
| | −b−√5b | | −b+√5b | |
(a1= |
| v a2= |
| ) ∧ a>0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 11−√5 | | (11−√5)(√5+1) | | 5√5+3 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2(√5−1) | | 8 | | 4 | |
5 sty 15:31
Wolfik: czyli to moje rozwiązanie nie miało żadnego sensu?
5 sty 15:38
Szkolniak: Szczerze mówiąc nie wiem czy gdzieś z tym byś doszedł dalej, ale ja pomyslałem w ten sposób, że
b lub a muszą mi się poskracać, więc muszę wyrazić a za pomocą b lub na odwrót
5 sty 15:43
Wolfik: okej, rozumiem już
dziękuję!
5 sty 15:46