7 | 1 | 3 | ||||
a1=S1=− | + | =− | ||||
4 | 4 | 2 |
7 | 3 | |||
a2=S2−a1=− | +1+ | =−1 | ||
2 | 2 |
3 | 1 | |||
zatem ciąg (an) jest to ciąg arytmetyczny, w którym a1=− | i r= | |||
2 | 2 |
3 | ||
a1=− | ||
2 |
1 | ||
a3=− | ||
2 |
1 | ||
a5= | ||
2 |
3 | ||
wyrazy o numerach nieparzystych tworzą nowy ciąg arytmetyczny (bn), w którym b1=− | i | |
2 |
3 | 47 | |||
b26=b1+25r=− | +25= | |||
2 | 2 |
| |||||||||||||||||
S26= | *26=286 | ||||||||||||||||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |