aksjomat
Wolfik: Niech n będzie liczbą naturalną, która nie jest podzielna przez 3. Uzasadnij, że liczba
| | n2+2 | |
|
| jest liczba naturalną. |
| | 3 | |
a więc:
zał: n∊N, 3n+1− liczba naturalna niepodzielna przez 3
teza:
dowód:
| (3n+1)2+2 | | 9n2+6n+3 | |
| = |
| =3n2+2n+1 ∊N |
| 3 | | 3 | |
cnd
dobrze przeprowadziłem ten dowód? i pytanie czy dobrze zapisałem założenie... jest tak, że samo
n∊N i 3n+1 też ∊N?
5 sty 14:29
ABC:
a gdzie przypadek liczby 3n+2 ?
5 sty 14:30
Wolfik: po co ten przypadek skoro naturalną niepodzielną przez 3 można zapisać jako 3n+1?
5 sty 14:33
albi: Powinieneś sprawdzić każdy przypadek liczby niepodzielnej przez 3 czyli te które przy dzieleniu
dają resztę 1 oraz te które dają resztę 2
5 sty 14:42
Wolfik: i do którego momentu mam sprawdzać te przypadki? do 10 powinienem sprawdzać?
chodzi mi o to, że co jeśli np. 3n+42 będzie niepodzielne przez 3 czy jakakolwiek inna liczba,
nie będę sprawdzać tak każdego przypadku w nieskończoność
5 sty 14:46
Saizou :
Jakie masz możliwe reszty z dzielenia przez 3 ?
5 sty 14:51
Wolfik: 0, 1, 2
5 sty 14:54
Wolfik: czyli resztami mogą być tylko liczby mniejsze od tej o którą chodzi nam w zadaniu, w tym
przypadku 3?
5 sty 14:55
Saizou :
właśnie, czyli każdą liczbę możesz zapisać postaci
3k+0 = 3k
3k+1
3k+2
przy czym tylko pierwsza jest podzielna przez 3
5 sty 14:55
Saizou : tak, gdy była reszta większa niż dzielnik, to tę resztę możesz podzielić
np.
7:3=1 r. 4
ale 4 można dalej podzielić przez 3, tzn. 4:3=1 r.1
5 sty 14:57
Wolfik: dziękuję
5 sty 14:57