W sześcianie ABCDA'B'C'D'... . Oblicz cos kąta PQR i pole powierzchni trójkąta P
rodo: W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędzi długości 30 punkt P jest środkiem krawędzi AA', punkt Q
środkiem krawędzi BC, zaś punkt R środkiem przekątnej górnej podstawy.
Oblicz cos kąta PQR i pole powierzchni trójkąta PQR.
Szkolniak:

(górne oznaczenia wierzchołków pominąłem, w takiej samej kolejności wpisywane)
a=30
b=PQ
d=AQ
g=RQ
f=PR
d
2=30
2+15
2
d
2=1125 ⇒ d=15
√5
b
2=d
2+15
2 (trójkąt
niebieski)
b
2=1350 ⇒ b=15
√6
| | a | |
g2=( |
| )2+a2 (trójkąt pomarańczowy) |
| | 2 | |
g
2=1125 ⇒ g=15
√5
| | a | | a√2 | |
f2=( |
| )2+( |
| )2 (trójkąt zielony) |
| | 2 | | 2 | |
f
2=225+450
f
2=675 ⇒ f=15
√3
niech α=∡PQR
z twierdzenia cosinusów:
f
2=g
2+b
2−2*g*b*cosα
675=1125+1350−450
√30*cosα
−1800=−450
√30*cosα
| | 1800 | | 2√30 | |
cosα= |
| ⇒ cosα= |
| |
| | 450√30 | | 15 | |
pole próbowałem policzyć z Herona, ale nie wiem czy jest to najoptymalniejszy sposób tutaj,
może ktoś inny wpadnie na szybszy sposób